Published On: Pet, sij. 19th, 2018

19. siječnja 1993. Gusti Grab (Busovača) – Armija BiH masakrirala starce

Na granici općina Zenica i Busovača, dva mala hrvatska sela Dusina i Gusti Grab napale su postrojbe 7. muslimanske brigade, predvođene mudžahedinskom postrojbom El Mudžahid. Sela su spalili i razorili, a na monstruozan način ubili su 17 civila i vojnika. Zapovjedniku HVO-a u selu Dusina Zvonku Rajiću izvadili su srce! To su učinili za primjer ostalim Hrvatima da vide kako će s njima postupati…

U Gustom Grabu u općini Busovača ubijeno je pet staraca Hrvata u dobi između 70 i 80 godina.

Par dana prije toga u Lužane, većinski hrvatsko selo u srednjoj Bosni, upale su snage Armije BiH. Lokalno stanovništvo je većinom protjerano, ubijeno je više civila, a spaljena je i katolička crkva u selu. Par dana kasnije su vojnici Armije BiH u selu Gusti Grab ubili petero staraca hrvatske nacionalnosti u dobi između 70 i 80 godina.

Još jedan zločin Armije BiH potresao je Hrvate Busovače šest mjeseci kasnije kada su u mjestu Busovačke Staje ubijene 22 osobe koje su bile u pratnji humanitarnog konvoja pomoći Hrvatima Srednje Bosne.

Sukobi između HVO-a i Armije BiH počeli su u jesen 1992. godine. Do tada su se i Hrvati i Bošnjaci skupa borili protiv JNA i srpskih snaga.

Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin). Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je i 1088 civila. Za vrijeme sukoba Armije BiH i HVO-a s područja Federacije, a iz općina u kojima se ratovalo, izbjeglo ili prognano 144.000 Hrvata. U tom broju nisu obuhvaćeni Hrvati izbjegli iz Sarajeva i nekih drugih mjesta, u kojima nije bilo izravnog ratnog sukoba.

 

Izvor: narod.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer