Published On: Sri, ruj 29th, 2021

185 pripadnika sudjelovalo u vježbi NICS Mostar

Nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Ruišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar, pokaznom vježbom održanom u srijedu na Ruištu uspješno je okončana terenska vježba za korištenje NICS sustava “NICS Mostar 2021”.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić današnju vježbu kvalificirao je riječima međuovisnost, zajedništvo i interoperabilnost.

Rastući i sve opasniji sigurnosni izazovi sve aktere sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini učinili su međuovisnim zato što nitko sam za sebe i po sebi ne može ostvariti vlastitu sigurnost. Interoperabilnost je nešto što sve te različite elemente na međunarodnom i nacionalnom planu povezuje u jedinstveni sustav, a zajedništvo je potreba da pomažemo jedni drugima u trenucima kada je netko od aktera sustava sigurnosti najugroženiji ili najpogođeniji bilo kojom vrstom sigurnosnog izazova, kazao je Cikotić.

Dodao je kako je današnja vježba integrirala prisustvo Bosne i Hercegovine NATO savezu.

Sustav koji nam je dan omogućuje da se integrira veliki broj operatera različitih sigurnosnih operacija, da se razmjenjuju različite vrste informacija, signala, podataka i poruka, te da se omogući efikasna funkcionalnost sustava u vrlo složenim vremenskim, terenskim, prostornim, ali i različitim situacijskim uvjetima, naglasio je Cikotić.

Ministar je također istaknuo opredijeljenost za nastavak suradnje i u budućnosti jačanjem kapaciteta i modernizacijom službi zaštite i spašavanja, te da je posebno važno i unaprjeđenje civilno-vojne suradnje s Oružanim snagama BiH.

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad istaknuo je kako mu je bila čast nazočiti današnjoj vježbi “NICS Mostar 2021” i predstavljati NATO i njegovih 30 članica.

Zaista se radujem što sam bio u prilici vidjeti ovaj sustav na djelu u BiH, a uz pomoć NATO-a on je instaliran u još tri države na Balkanu koje su uvele taj sustav za upravljanje izvanrednim situacijama. Za sada je u sklopu NATO programa ‘Znanost za mir i sigurnost’ investirano preko šest milijuna eura samo u BiH kako bi se razvio visokofunkcionalni višeslojni zapovjedni sustav za incidente koji omogućuje upravljanje kompleksnim, izvanrednim situacijama, kazao je Folkestad.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson ocijenio je kako svaka krizna situacija zahtjeva odgovor više razina.

U takvoj situaciji suradnja i koordinacija između tih različitih razina i agencija od ključne je važnosti za zaštitu građana, ali i spašavatelja. Jako mi je drago što se SAD mogao pridružiti NATO savezu kako bi pružio podršku u implementaciji ovog sustava na terenu. Sustav je usavršen na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Bilo je jako impresivno gledati pripadnike raznih agencija, od Ministarstva obrane, Ministarstva sigurnosti, Oružanih snaga BiH, uprava za civilnu zaštitu entiteta i Brčko distrikta, Crvenog križa i drugih, koje zajednički surađuju s namjerom da se ovaj sustav na terenu koristi na najoptimalniji način, istaknuo je veleposlanik Nelson.

Naglasio je kako ovaj sustav omogućuje da se najsvježije informacije preko raznih uređaja dostavljaju vlastima, ali i neophodnim agencijama koje se bave ovim stvarima, kao i onima koji su na terenu i prvi reagiraju na krizne situacije.

Impresivno je bilo također vidjeti i kako NICS sustav štiti prve spašavatelje na terenu tako što se kroz njega prikazuju čak i minska polja koja trenutno postoje u BiH. Ova vježba sjajan je primjer podrške i doprinosa NATO-a kolektivnoj sigurnosti svih ljudi i građana u Bosni i Hercegovini, kazao je Nelson.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a te predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Ukupno su sudjelovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće.

Za potrebe izvođenja vježbe pripremljen je poseban scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove uporabe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare