Published On: Čet, ožu 24th, 2022
#3rd | By Desk

13. SJEDNICA OV POSUŠJE: Vijećnici ponovo aktualizirali mnoga pitanja

Jučer je održana 13. sjednica Općinskog vijeća općine
Posušje. Započela je Aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima.
Vijećnici su imali dosta pitanja. Vijećnik Topić je postavio pitanje vezano za  izgradnji vodovoda Tribistovo- Rakitno, te planira li se u ovoj godini izgradnja sekundarne vodovodne mreže u MZ Sutina, Topići i Perci, nakon njega vijećnica Pirić je imala pitanje u vezi aktualne afere o nezakonitom propisivanja lijekova u Domu zdravlja Posušje.
Vijećnik Šušnjar je upitao postoji li mogućnost ponovnog raspisivanja javnog natječaja za sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje , zbog velikog povećanja cijena goriva , umjetnog gnojiva i svega ostalog potrebnog za sjetvu i sadnju.

Vijećnik Topić je također pitao je li JP   ” Vodovod” realiziralo kredit u iznosu od 800 000KM, za saniranje dugova prema poreznoj upravi zbog neplaćanja doprinosa. Od ostalih vijećničkih pitanja izdvajamo pitanje vezano za postavljanje prometne signalizacije na novosagrađenoj ulici na predjelu Mokrog Doca i rekonstrukcije jedne od najduljih ulica Fra Petra Bakule, koja povezuje južnu obilaznicu i središte Posušja. Načelnik Ante Begić odgovorio je kako je u izradi elaborat stručnih službi te po njegovoj izradi pristupit će se postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije. Nadalje je rekao kako je bitno ovaj posao završiti i zbog gustog prometa, ali i sudionika u prometu, posebno djece, koja svakodnevno idu na trening na obližnji stadion ili čekaju školske autobuse na obližnjem stajalištu. Po pitanju ulice Fra Petra Bakule, rekao je kako je završen natječaj te da treba sačekati još rok žalbe, a potom, ako bude sve po planu, slijedi potpisivanje ugovora i početak radova u sljedećem mjesecu.
U nastavku sjednice razmatrano je godišnje Izvješće o radu PU Posušje i Službe za zapošljavanje u 2021. Kako je navedeno, u protekloj godini PU Posušje zabilježila je 50 prijava narušavanja javnog reda i mira, što je sedam slučajeva manje nego godinu prije. Evidentirano je i 156 pometnih nezgoda te 57 kaznenih djela od čega njih 77% je rasvjetljeno.
Kada je riječ o Službi za zapošljavanje novoprijavljenih u protekloj godini je 680, dok je njih 528 pronašlo posao. Među nezaposlenima prednjače trgovci te ekonomisti i sa srednjim i visokim obrazovanjem. Slijede ih osobe sa završenom gimnazijom i frizerskom školom. Najmanje prijavljenih u Službu za zapošljavanje je onih sa završenim tehničkim smjerovima, područje građevinarstva, strojarstva i informatike.
Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i Izvješće o ostvarenju Programa rada Općinskog vijeća općine Posušje za 2021., Program rada Općinskog načelnika općine Posušje za 2022. godinu, Izvješća o radu radnih tijela Općinskog vijeća za 2021. godinu te Prijedlog Zaključaka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje.
Iz područja urbanizma, katastra i imovinsko-pravnih odnosa usvojene su sljedeće točke:
– Prijedlog Odluke o zamjeni nekretnina-zemljišta
– Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Bakule-Cvitkuše)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dpune regulacijskog plana POSUŠJE  (Jukića Doci-južni dio)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana BAGE-BAGINA DOLA
– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana MOKRI DOLAC-JUGOZAPADNI DIO
– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana ČITLUK (most na Ričini-raskrižje Tomislavgrad-Vir)
poskok.info
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare