Published On: Čet, lis 14th, 2021

13. listopada 1991. – Spaljeno i sravnjeno sa zemljom hrvatsko selo Ravno

Postrojbe Jugoslavenske narodne armije i rezervisti iz Hercegovine i Crne Gore u prvoj polovini listopada 1991. okomili su se na hrvatsko selo Ravno, u trebinjskoj općini, u zaleđu Dubrovnika, da bi ga na kraju potpuno sravnili sa zemljom…

Time je zapravo počela velikosrpska agresija i na Bosnu i Hercegovinu, u vrijeme dok se Hrvatska, unatoč brojnim primirjima grčevito branila od opće ofenzive srbizirane armije.

Razlog za ovaj zločin bio je izmišljen, kao u slučaju mnogobrojnih drugih mjesta. JNA je objavila da je uništeno “snažno ustaško uporište” iako u Ravnom nije bilo ni radno ni borbeno sposobnog pučanstva.

 

Uništenje tog hrvatskog sela u istočnoj Hercegovini bio je dio strateškog plana JNA za opkoljavanje Dubrovnika koji je trebalo oteti Hrvatskoj i priključiti Velikoj Srbiji Slobodana Miloševića. S tim su ciljem tenkovi JNA već sredinom rujna ukopani u polju između Ravnog i Zavale.

Kada su 1. listopada 1991., blizu Ćepikuća, srpske i crnogorske rezerviste teško porazili malobrojniji hrvatski branitelji, njihove razbijene postrojbe okomile su se na Ravno.

Opkljačkane su i zapaljene mnoge kuće, a dio stanovnika odveden u Trebinje.

Tri dana poslije srpsko je topništvo granatiralo Ravno. Većina preostalih stanovnika pobjegla je u okolna brda. Mnogi koji su ostali, ubijeni su kada je u selo ušlo pješaštvo. Koliki je bio bijes JNA pokazuje i to da je jedan srpski kapetan ubio četvoricu vlastitih vojnika, kad su odbili topom srušiti toranj crkve u Ravnom. Od 11. do 13. listopada je nastavila razarati sela, kuću po kuću, ostavivši za sobom potpunu pustoš.

Rukovodstvo Bosne i Hercegovine u Sarajevu odšutjelo je na taj srpski zločin. Što više, objavilo je neutralnost u ratu, koji navodno “nije bio njihov rat”, iako će njegovo kasnije širenje donijeti najviše žrtava upravo Bosni i Hercegovini. Poslije osam mjeseci okupacije selo Ravno u brzom naletu oslobodile su postrojbe Hrvatskog vijeća obrane.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kleme
Kleme
Gost
7 dana prije

Danas zastitit ravno do kupresa- prozora. Ovo uz granicu sa dalmacijom sta cinimo 95 posto cisto teritorija.

Sabahudin.P
Sabahudin.P
Gost
7 dana prije

Kaze onaj mladi musliman,,nije ovo nas rat” Mrcina prodana

Mujaga
Mujaga
Gost
Odgovori  Sabahudin.P
3 dana prije

I vi biste rat za Hrvatsku vodili u BiH.
Dosta je sto ste najbolju i najplodniju bosansku zemlju (Posavinu) napustili bez ispaljenog metka a punu tenkova i oruzja, u jesen 92, u zamjenu za teritorije Hrvatske.

Kad se kockas, kockaj se svojim novcem. Vi biste da se kockate a da Bosna placa.
Ne ide jarane!!!

EDO
EDO
Gost
7 dana prije

Hrvatima se prebacuje nekakvi dogovori o podjeli teritorija Tudman Milosevic a ove podjele na moje i vase ili odricanja od vlastite teritorij se ne spominju, kasnije je sve to dovelo do vrhunca izdaje i trgovanja suverenitetom kad se cijela drzava davala u amanet drugoj drzavi koja je ovdje počinila svojevremeno, historijski poznate činjenice zlocine na ovim prostorima, dakle takav cinizam da se drugima nesto prebacuje a na samom pocetku rata dok se u Pologu kraj Sirokog klicalo Aliji kad je zaustavljene kolona JNA taj isti je crtao granice i znao sta pripada njegovom narodu a sto drugima, hipokrizija bez presedana.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Gost
7 dana prije

Soroševci, natakarim i Vas i šefa Vam Soroša a posebno natakarim onu hanumu “Desk” – znaće ona jako dobro zašto!