Published On: Ned, stu 4th, 2018

13-godišnjoj djevojčici iz Indije pripadnik više kaste odsjekao glavu

Zabrinutost zbog raširenog nasilja nad nižim kastama u Indiji sve je veća nakon što je prošlog tjedna na jugu ove zemlje pripadnik više kaste odrubio glavu 13-godišnjoj djevojčici iz niže kaste, javlja CNN.

Strašni zločin dogodio se na jugu Indije u Salemu u regiji Tamil Nadu. Nakon što je nesretna djevojčica odbila pružiti seksualne usluge svom susjedu, pripadniku više kaste, ovaj ju je brutalno ubio, kako stoji u policijskoj prijavi.

“Djevojčica je brutalno ubijena. Istraga je u tijeku, a osumnjičeni je uhićen”, izjavio je policijski službenik Ponkarthik Kumar.

Napadač je optužen za nasilje nad nižim kastama, i to prema zakonu koji u Indiji postoji od 1989. godine kao dio mjera kojima se nastoje suzbiti predrasude i ukinuti sustav temeljen na kastinskom uređenju.

Unatoč zakonima i presudama, kastinsko uređenje i dalje postoji

Ubijena djevojčica pripadala je Dalitima, jednoj od najmarginaliziranijih skupina, koja se u kompliciranom indijskom kastinskom sustavu smatrala nižom od samih kasti, te je njihovim pripadnicima bilo uskraćeno i pravo na obrazovanje te zapošljavanje kroz sustavnu diskriminaciju i zlostavljanje kojima su bili izloženi.

Usprkos brojnim zakonima te sudskim presudama kojima se nastoji osigurati iskorijeniti ovakvo društveno uređenje, duboko ukorijenjene predrasude još uvijek sprečavaju napredak.

“Ovakvi incidenti se stalno događaju”, rekla je za CNN aktivistica Radhika Ganesh koja se godinama bavi pravima Dalita. Izjavila je i kako je riječ o nedostatku političke volje za stvarnim promjenama.

Prema podacima Nacionalnog ureda za praćenje kriminala tijekom 2016. godine počinjeno je 47 000 zločina nad ljudima niže kaste. Ganesh smatra kako glavni razlog ovako visokog broja tog tipa zločina leži u širokoj zloupotrebi moći te politikama koje se još uvijek temelje na kastama.

Tek 5 do 8 žena žrtve kastinskog nasilja

Prema službenim statistikama Tamil Nadua, zločini nad ženama temeljeni na nasilju nad nižim kastama velikim dijelom ostaju neregistrirani, prenosi Index.hr. Iznose tek 5 do 8 posto svih zločina temeljenih na nasilju nad nižim kastama. Jayna Kothari, izvršna direktorica Centre of Law and Policy Research, objasnila je kako zločini nad ženama uglavnom nisu klasificirani kao nasilje nad nižim kastama.

“Podaci su razlog za veliku zabrinutost. Pitanje je trebaju li se ti zločini prijavljivati kao nasilje nad ženama ili nasilje nad nižim kastama”, rekla je Kothari koja smatra da bi na nasilje trebali gledati kroz jedan intersekcionalni pristup te takve zločine prijavljivati i kao nasilje nad ženama i nasilje nad nižim kastama.

Visoki sud u Indiji nedavno je u jednom slučaju donio odluku kako policija ne mora odmah uhititi osobu optuženu za zločin protiv nekog iz niže kaste. Riječ je o zakonskoj odredbi koja je služila zaštiti od odmazde ili zastrašivanja pripadnika niže klase nakon što bi podnijeli kaznenu prijavu protiv počinitelja iz više kaste. Zbog takve odluke Visokog suda Daliti su organizirali niz prosvjeda diljem zemlje te je indijska vlada morala zanemariti odluku Visokog suda.

Nasilje šutnje

Ove srijede aktivisti u Chennaiju, glavnom gradu Tamil Nadua, organizirali su prosvjed pod nazivom Nasilje šutnje na kojem je 300 ljudi prosvjedovalo zbog nedavnog događaja.

Ganesh je rekla za CNN kako je kastinski sistem još uvijek ukorijenjen u Tamil Naduu, samo što svi šute o tome što dovodi do neometanog nasilja nad pripadnicima nižih kasta.