Published On: Pon, lip 28th, 2021

107. godišnjica pucnja koji je promijenio svijet

Na današnji dan, 28. lipnja 1914. godine, pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Skupina mladih revolucionara rasporedila se po sarajevskim ulicama između novonastalih povorki ljudi kako bi izvršila atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda koji je bio u službenom posjetu Sarajevu.

Nakon prvoga neuspješnog pokušaja bacanja bombe na njegov automobil, nešto kasnije atentat uspijeva mladiću Gavrilu Principu koji hitcima iz pištolja ubija prijestolonasljednika i njegovu ženu.

Povod Prvog svjetskog rata?

Sarajevski atentat tada je poslužio kao razlog za Prvi svjetski rat koji je započeo upravo austrougarskim objavljivanjem rata Srbiji.

Javnost atentat na Franca Ferdinanda doživljava na različite načine. Jedni Gavrila Principa smatraju zločincem, a drugi herojem. Ono što je povijesno sigurno je da su članovi Mlade Bosne bili svih vjerskih pripadnosti i da je njihovo neprijateljsko raspoloženje bilo okrenuto isključivo prema Austro-Ugarskoj koju su smatrali okupatorom.

Nakon što je Gavrilo pucao popio je tabletu cijanida koja nije djelovala pokušao je pucati sebi u glavu, ali ga je policija spriječila. Osuđen je na 20 godina zatvora. Organizator atentata Danilo Ilić osuđen je na smrt vješanjem.

Solunski proces

Nakon suđenja Gavrilo Princip bio je zatvoren u Terezinu, na prostoru današnje Češke.

Izvori govore kako mu je život u zatvoru bio naročito okrutan, a uvjeti su se kroz rat još i pogoršali.

Uhićenje Gavrila Principa  - 107. godišnjica pucnja koji je promijenio svijet

Foto: Internet / Uhićenje Gavrila Principa

U zatvoru nije dugo poživio – umro je od tuberkuloze 28. travnja 1918. godine. U vrijeme smrti Gavrilo Princip je već bio znatno oslabio od bolesti i pothranjenosti, imao je svega 40 kilograma.

Ostali članovi Mlade Bosne koji su sudjelovali u atentatu također su uhićeni i suđeno im je u tzv. Solunskom procesu.

Nedeljko Čabrinović i Trifun Grabež osuđeni su na po 20 godina zatvora, Vaso Čubrilović na 16 godina, dok je Cvjetko Popović osuđen na 13 godina zatvora.

Organizator atentata Danilo Ilić, kao i Veljko Čubrilović, Neđo Kerović, Mihajlo Jovanović i Jaković Milović osuđeni su na smrt vješanjem.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x