101 PUT: Moon razočaran jer nema nikakvog rješenja za Mostar

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić susreo se danas u Mostaru s veleposlanikom SAD-a u BiH Patrickom Moonom, priopćeno je iz Ureda za informiranje te stranke.
Tom prigodom zaključeno je da je provedba presude Europskoga suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci prioritetna u ovom trenutku te da je potrebno što prije naći rješenje koje će biti za sve prihvatljivo.
Veleposlanik Moon je izrazio očekivanje da će sutra na sastanku političkih lidera u Bruxellesu biti postignut konsenzus oko načina provede te presude.
Tijekom susreta bilo je riječi o institucionalnoj krizi u Federaciji BiH, nefunkcioniranju izvršne vlasti i posljedicama koje ona izaziva.
Ljubić je kazao da prostiji jasna parlamentarna većina i da ona mora biti izražena i kroz izvršnu vlast.
Preduvjet zato jest da opstrukcije moraju prestati kako bi većina mogla preuzeti odgovornost za stanje u F BiH, u protivnom entitet i cijela država bi i dalje klizila u još veću političku, institucionalnu, gospodarsku i socijalnu krizu, stoji u priopćenju.
Veleposlanik Moon je posebno naglasio i potrebu intenziviranja djelovanja pravne države u borbi protiv korupcije.
Nakon niza sastanaka održanih u Mostaru američki veleposlanik u BiH Patrick S. Moon je, komentirajući političku situaciju u Mostaru, izjavio novinarima kako je razočaran činjenicom da nakon toliko mjeseci nema nikakvog rješenja iako je OHR uložio velike napore.
Ne postoje izabrani lideri, nema proračuna, nema usluga vlasti prema građanima, jednostavno ljudi ne dobivaju plaće. Apelirali smo na političke lidere da pronađu rješenje za građane Mostara“, kazao je Moon istaknuvši kako se neće miješati u pitanja oko donošenja proračuna i promjena Izbornog zakona, ali da će OHR pomoći da se stranke okupe tako da bi one mogle pronaći rješenje.
Vrijeme je da politički lideri u Mostaru donesu odluku hoće li raditi na tome da pronađu rješenje za ovu situaciju ili ne“, istaknuo je Moon.
Inače, američki veleposlanik u BiH se danas u Mostaru sastao s predsjednicima dvaju HDZ-ova Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem te s predstavnici trgovinske komore u Mostaru. Također, sastao se s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. S gospodarstvenicima je razgovarao o ekonomskom razvoju BiH, o preprekama, problemima i pitanjima kao što je ulazak Hrvatske u EU, kao i problemu korupcije.