Published On: Ned, stu 11th, 2018

100 GODINA OD KRAJA WW1 Svjetski lideri u Parizu ispred groba Nepoznatog vojnika

Više od 60 lidera država svijeta odalo je počast svim ubijenim u Prvom svjetskom ratu mirno stojeći pored groba Nepoznatog vojnika u Parizu, obilježavajući tako 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata ili Velikog rata.

Ovim je glavni grad Francuske postao epicentar svijeta lidera koji imaju dužnost sačuvati mir i odakle su poslali poruku – nikad više, prenosi danas Associated Press (AP).

Komemoracija je počela sa zakašnjenjem jer su delegacije u tišini bile na putu do Trijumfalne kapije kada su točno u 11 sati zvona počela zvoniti širom Pariza, ali i u drugim zemljama koje su iskusile četiri godine strašnog pokolja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump došao je odvojeno, a kolonu automobila pokušale su zaustaviti aktivistkinje organizacije “Femena” koje su preskočile zaštitnu ogradu, no policija je brzo reagirala i one su uhićene.

Na centralnu ceremoniju posljednji je došao predsjednik Rusije Vladimir Putin, a njemačka kancelarka Angela Merkel je bila pozicionirana između mjesta za Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, stojeći rame uz rame, dok su avioni nadlijetali ispuštajući crveni, bijeli i plavi dim.

S druge strane planeta, ceremonije su upriličene i u Australiji i Novom Zelandu, a kojima su se prisjetili da je rat pogubio i ranio brojne vojnike i civile na jezive načine. Te su države izgubile desetke tisuća vojnika daleko u Europi, a najviše u brutalnoj borbi kod turskog Gallipolija 1915. godine.

Prvi svjetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine, a u njemu su sudjelovale 32 države. Sile Antante potpisale su primirje s Njemačkom 11. studenog1918. godine u 11 sati. Procjenjuje se da je oko 10 milijuna vojnika poginulo tijkom borbi, dok je između pet i deset milijuna civila poginulo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u Parizu sudjelovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.