Published On: Čet, lis 23rd, 2014

1 GIGABAJT – 1 MARKA: Mađarska Vlada uvodi internetski porez!

1 GIGABAJT – 3,75 KUNA Vlada uvodi internetski porez

 BUDIMPEŠTA Mađarska vlada slijedeće godine planira uvesti porez na internetski promet. Prijedlog je jučer iznesen u mađarskom parlamentu, a prema njemu bi pružatelji internetskih usluga (ISP) u Mađarskoj, plaćali 150 forinti (3,75 kuna) po gigabajtu prometa.

Vlada premijera Viktora Orbana prethodnih je godina uvela posebne poreze u bankarstvu, maloprodaji, telekomunikacijama i energetskom sektoru, a sve kako bi zauzdali budžetski deficit.

Vijest o novom porezu izazvala je gnjev među građanima koji se opravdano boje da će trošak novog poreza na kraju pasti na njihova pleća.

Mađarski ministar gospodarstva izjavio je kako slijedeće godine očekuje da će novi porez u državnu riznicu donijeti 20 milijardi forinti (500 milijuna kuna). No, internetski promet u Mađarskoj još je lani dosegao ukupni promet od milijardu gigabajta što bi, prevedeno u novi porez, iznosilo 150 milijardi forinti.

Ovako niske procjene mađarske vlade naznaka su, smatraju analitičari, mogućeg limita na visinu poreza kojeg bi plaćali ISP-ovi.

Odmah nakon vijesti o mogućnosti novog poreza, deseci tisuća građana priključili su se Facebook grupi koja se protivi oporezivanju, a za nedjelju su najavljeni prosvjedi ispred mađarskog parlamenta.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare