Published On: Pon, velj. 11th, 2019

​Večeras počinju Dani antifašizma u Mostaru

Otvaranjem izložbe “Mostar u borbi za slobodu” u mostarskom Centru za kulturu večeras počinju Dani antifašizma u Mostaru.

U sklopu šestodnevne manifestacije, koja se održava u povodu obilježavanja 14. veljače – 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, bit će upriličena izložba “Mostar u NOB-u” te kazališne predstave, filmske projekcije, tribina i posjet spomen-obilježjima.

Centralna manifestacija bit će održana u subotu, 16. veljače, kada će biti dodijeljena i priznanja te upriličena posjeta Bogdanovićevom  spomen kompleksu “Partizansko groblje”.

Tog dana u Mostaru očekuje se oko dvije tisuće gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine i država nastalih raspadom Jugoslavije, najavljeno je iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

Antifašizam je pokret protiv fašizma i nacizma, koji se od sredine 1930-ih pojavio u gotovo svim europskim zemljama, i koji je u različitim oblicima otpora okupljao različite političke stranke (demokrateliberalesocijalistekomunistedemokršćane i dr.). Naziv antifašizam razvio se u današnjem značenju zbog toga što se »fašizam« rabio kao generički pojam koji označuje ideologije, političke pokrete i organizacije te vladavinske poretke koji su po svojoj socijalnoj osnovi i političkoj funkciji te metodama djelovanja srodni talijanskom fašizmu (kao i njemačkom nacizmu). Stoga je i opozicija stavovima i akcijama desnih ekstremističkih stranaka i pokreta nužno dobila i vlastiti pojam. Antifašizam je politički pokret utemeljen na najširim demokratskim osnovama i na negaciji bitnih ideoloških postavki ovih dvaju pokreta. U fašističko-nacističkim agresijama 1930-ih i u vrijeme II. svjetskoga rata antifašizam prerasta u državnu politiku mnogih zemalja radi očuvanja neovisnosti protiv fašističkog presezanja.

Propagandistički plakat hrvatskih partizana