Published On: Čet, ruj 27th, 2018

​U Sredozemlju se razvija rijedak uragan

Nad Jonskim morem razvija se ciklona nalik na tropsku koja bi se do subote mogla pretvoriti u snažan mediteranski uragan, odnosno mediken (medicane).

Severe Weather Europe na svojoj internetskoj stranici u četvrtak piše da svi modeli potvrđuju rađanje uragana koji bi se mogao formirati krajem četvrtka ili u petak ujutro. Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao udariti u obale Grčke, uključujući i otok Kretu, te potom tijekom nedjelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Jaki vjetrovi i poplave opasne po život

Na modelima za nedjelju mediken bi se sa svojim snažnim vjetrovima trebao premjestiti na sjever nad Egejsko more ili čak do turskih obala gdje bi mogao uzrokovati opasne poplave. Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kreti i Turskoj. Prema modelima, njegovi udari mogli bi prelaziti brzine od 150 km na sat. Moguće su i obilne oborine u kojima bi ukupno do nedjelje navečer moglo pasti između 200 i 450 mm kiše. To pak znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave i klizanja tla opasni po život, osobito na jugu Grčke i na grčkim otocima. Prema nekim novijim informacijama mediken se kreće prema grčkim otocima, osobito prema Kreti, pa postoji mogućnost da grčko kopno neće biti izravno na udaru.

Obilne kiše u Libiji i Tunisu prošli su tjedan već odnijele najmanje pet života.

 

Medikeni su rijetka pojava u Mediteranu, no bilo je nekih koji se pamte.

Primjerice, mediken nazvan Numa, koji je pogodio Grčku 2017., uzrokovao je velike poplave i odnio 20-ak života.

Ciklona Faust, koja je imala neka obilježja medikena, pogodila je 4. prosinca 2008. godine južnu Dalmaciju, a jedan je zaprijetio Jadranu i 2015.

Klimatolozi smatraju da bi se njihov broj mogao povećati s klimatskim promjenama.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare