Published On: Čet, stu 1st, 2018

​SDA vrši pritisak na SIP: Traže nepoštivanje presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić

Stranka demokratske akcija (SDA) poziva Središnje izborno povjerenstvo (SIP) da izvrši svoju obavezu i donese odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poštujući pri tome odredbe Ustava Federacije BiH.

Kako navode, to podrazumijeva da odluka SIP-a mora biti u skladu s dva ključna principa sadržana u Ustavu FBiH.

“Prvi je minimalna zastupljenost koja se odnosi na to da se iz svakog kantona, ukoliko postoji izabran, najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda mora delegirati u Dom naroda FBiH”, piše u priopćenju za javnost.

Time SDA izravno negira presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja upravo navedenu odredbu smatra neustavnom. Naime, time se otvara prostor da bošnjačka politika Hrvatima u Dom naroda FBiH podvali niz malih komšić, odnosno Hrvata koje su izabrali Bošnjaci. Tako bošnjačka politika nastoji ovladati Klubom Hrvata u Domu naroda FBiH i sam entitet Federacija BiH pretvoriti u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom.

Iz SDA su naveli da je drugi ustavni princip primjena popisa iz 1991. godine, koji se mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

To je također podvala, budući da se navedeni ustavni princip ne odnosi na zakonodavna tijela, nego na izvršnu i sudsku vlast.

R.I. / Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare