Published On: Uto, sij. 30th, 2018

​Schengenski režim će donijeti gužve na granicama, ulaz će se plaćati 5 €

Detaljnije provjere koje će dovesti do usporenijeg prelaska granice putnicima i gospodarstvu, zatvaranje ilegalnih prijelaza, nadzorne kamere – sve bi to uskoro trebalo ‘krasiti’ državnu granicu BiH i Republike Hrvatske.

Hrvatska je aplicirala za pomicanje Schengenske granice od Slovenije prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj će ovaj režim ponajprije pogoditi građane BiH s kojom Hrvatska dijeli 1000 kilometara dugu granicu. Hrvatska zamisao ulaska u Schengen motivirana je temeljnim prednostima koje je donio starim zemljama članicama jer se radi o području slobodnog kretanja gdje su ukinute kontrole granica za putnike, osim u izvanrednim okolnostima.

Na mjestima gdje su se nalazili granični prijelazi stoje samo objekti koji su svjedočili o tome, a pojedini su čak i uklonjeni. Upravo ta mogućnost je jedna od najvidljivijih tekovina Europske unije, između ostaog piše Večernji list.

Ne samo da će uslijediti strože kontrole koje će stvarati nesnosne gužve nego će se uvesti i plaćanje u visini od 5 eura pri ulasku u Schengensku zonu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer