Published On: Pet, stu 23rd, 2018
#3rd | By Desk

​Radnicima Aluminija isplaćena plaća, problematično stanje jer se struja isključuje svakog sata

Posljednji od tri štrajka upozorenja radnika Aluminija d.d. Mostar održan je danas od 10 do 11 sati. Raspoloženje je popravila uplata plaće za posljednji mjesec, a radnici od danas mogu ovjeriti i svoje zdravstvene knjižice. Kako za izmirenje obaveza za struju sutrašnjeg dana nije uplaćen cijeli iznos, Nezavisni operator sistema BiH (NOS) je pokrenuo poseban postupak.

Ove informacije za portal Klix.ba kazao je Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih Aluminija, dodavši da se borba za spas 900 radnih mjesta nastavlja.

Kako su kazali u Upravi Aluminija plaća radnicima isplaćena je iz njihovih sredstava, od redovnog priljeva povrata PDV-a.

Darko Juko, direktor Aluminijevih korporativnih informacija je kazao kako kompanija nije uspjela platiti cjelokupan iznos struje za sutrašnji dan te je NOS pokrenuo poseban proces.

“Do ponoći će nas isključivati svaki sat po nekoliko minuta, što je i za nas potpuna novina. Tako se ćelije neće ohladiti, ali se maksimalnom riziku izlaže oprema, a bilo koje gašenje može dovesti do toga da jedan od dijelova proizvodnog procesa više neće biti pokrenut”, kazao je Juka

Podsjećamo, od srijede do petka održana su tri štrajka upozorenja kojima je sindikat želio prije svega alarmirati Vladu Federacije, pojedinačno najvećeg vlasnika Aluminija, na pomoć mostarskoj kompaniji, ali prije svega za uspostavu dijaloga vlasnika s menadžmentom i radnicima.

Aktualni problemi Aluminija ogledaju se prije svega u nemogućnosti kompanije da dugoročno pribavlja električnu energiju, te je kupuje često i na jedan dana. Cijene struje tako bivaju rekordno visoke i neizdržive.

Koko se doznaje, u tijeku su i “pregovori na najvišoj razini” oko saniranja stanja u nekadašnjem gigantu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare