Published On: Wed, Sep 13th, 2017
#3rd | By Desk

​’Pod lupom’: Održavanje lokalnih izbora u Mostaru nije pravni već politički problem

Pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru nije pravni već politički problem, a rješenje bi se moglo lako naći da se to zaista i želi, istaknuto je na regionalnoj konferenciji “Izbori u Mostaru – (ne)moguća misija”, održanoj u srijedu u Mostaru u organizaciji Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić kazao je kako je nedopustivo da dvije stranke, koje su si uzele za pravo predstavljati dva naroda, ne žele provesti odluku Ustavnog suda.

– Ovo je dokaz političke neodgovornosti onih koji bi trebali implementirati odluku Ustavnog suda kako bi građani Mostara ostvarili prava koja im Ustav garantira – rekao je Šehić.

Ukazao je i na izostanak principijelnosti kod tih političkih stranaka, koje zagovaraju podjelu Mostara na dvije administrativne jedinice, s bošnjačkom i hrvatskom većinom.

Time se, smatra Šehić, otvara Pandorina kutiju i stvara mogućnost da se isti procesi pokrenu u Središnjoj Bosni.

– Pitanje je principijelnosti onih koji selektivno pristupaju uređenju BiH. Tamo gdje im odgovara ovakvo stanje, oni će ga podržati, tamo gdje ne odgovara, bit će protiv – kazao je Šehić, dodavši kako su to retrogradne političke snage koje žele podijeliti državu na tri etničke teritorije.

Na mostarskoj regionalnoj konferenciji predstavljene su i preporuke koje je Koalicija “Pod lupom” uputila bh. vlastima s ciljem unaprjeđenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Po riječima direktor Koalicije “Pod lupom” Daria Jovanovića, ukupno su definirane 34 preporuke koje su upućene Parlamentarnoj skupštini BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu.

– Mi se zalažemo za depolitizaciju izbornog procesa, odnosno profesionalizaciju rada članova biračkih odbora, kroz uvođenje nestranačke funkcije nezavisnog profesionalnog predsjednika biračkog odbora, ali i kroz javnu objavu imena svih članova biračkih odbora kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima – istaknuo je Jovanović.

Pored toga, postoje i preporuke koje se tiču tehničkih unaprjeđenja izbornog procesa, kao što je uvođenje provodnih glasačkih kutija, skraćenje kabina za glasanje, uvođenje skenera za glasačke listiće i slično, prenosi Fena.