Published On: Wed, Jun 14th, 2017

​Osuđeni ISIL-ovac Enes Mešić uhićen na granici prilikom odlaska u Siriju

Zlatko Hasanbegović kritički je u Novom danu N1 televizije govorio o potezima svog donedavnog stranačkog šefa. Konstatirao je, među ostalim, da sada imamo ‘tehnokratsko-činovničku Vladu Andreja Plenkovića i skupine koja se naziva HNS…’ te komentirao odlazak Davora Ive Stiera iz Vlade
Na pitanje može li zamisliti da Davor Ivo Stier izađe iz HDZ-a i pridruži se stranci Neovisni za Hrvatsku, koja je u postupku osnivanja, rekao je: ‘Ne mogu zamisliti takvu situaciju, mi nismo skupljali otpadnike iz drugih stranaka’.

Način na koji je pokrenut postupak osnivanja stranke, čiji je politički tajnik, objasnio je za N1, bio je takav jer su očekivali parlamentarne izbore. Pred njim i predsjednicom stranke Brunom Esih, istaknuo je, stvaranje je stranačke baze.

Objašnjavajući relaciju sa Stierom zaključio je kako su uvijek imali korektne odnose, ali i istaknuo da ‘nisu posebno bliski’.

7
POZADINA JEDNE OSTAVKE
‘Ili je na snazi veliki dogovor s Plenkovićem ili se Stier uvelike preračunao’
13
komentara

NAKON ODLASKA IZ VLADE
HDZ-ovci već otpisali Stiera iz vrha stranke: ‘Politički tajnik ne može solirati’
20
komentara

PREMIJER U ELEMENTU
Plenković o kaznama za vrijeđanje Janice Kostelić: Što su trebali dobiti sladoled?!
32
komentara
Okidač za val kritika na donedavnoga stranačkoga šefa bilo je pitanje o mogućnosti prijevremenih izbora i ‘tankoj većini’.

‘Svaka većina je većina, ova u pozadini ima isključivo trgovačke motive, to joj je slabost, ali to joj daje i jednu snagu. To će ovisiti o širim društvenim kontekstma, ali i u kontekstu samih unutarstranačkih odnosa u HDZ-u. O tim izborima ne znam ništa, mogu samo nagađati. Ono što je ključno, gospodin Stier je prije nekog vremena bio u stanovitoj unutarstranačkoj oporbi, za vrijeme Karamarka. Svi nedostaci i sve anomalije koje je on uočavao u to vrijeme sad su kulminirale u potpuno drugom kontekstu i to kad se očekivalo da će stranka krenuti u potpuno drugom smjeru. Do toga nije došlo, vrhunac razvitka je osobna odluka Plenkovća da pristupi rušenju Vladine većine i da smijeni ministre iz Mosta, o čemu su članovi Predsjedništva stranke i većina ministara u Vladi mogli gledati tek preko malih ekrana… Licemjerno je od gospodina Plenkovića govoriti da je Stier ili bilo tko drugi sam sebe isključio iz odlučivanja jer mi smo dovedeni pred svršen čin izjašanjavati se o nečemu što je već odlučeno…’, rekao je Hasanbegović u intervjuu za N1 televiziju.

‘Ova Vlada je, na neki način, i izlaskom Stiera postala uz poneku iznimku isključivo tehnokratsko-činovnička Vlada Andreja Plenkovića i skupine koja se naziva HNS. Njezina ključna programska orijentacija je izrazito protureformska. Pod krinkom stabilnosti promiče se izrazito očuvanje društvenog statusa quo i bespredmetno je očekivati bilo kakve reformske zahvate, uključujući i ono što se naziva kurikularnom reformom i od toga neće biti ništa’, zaključio je Hasanbegović.