​Njemačka policija uhitila Bosanca zbog pomaganja terorističkim skupinama u Siriji

Njemačka policija uhitila je dvojicu Sirijaca i jednog Bosanca zbog optužbi da su navodno bili članovi terorističkih skupina koje su se borile u Siriji i vršile egzekucije.

Policija u Bavariji uhitila je 33-godišnjeg Bosanca čije ime nije objavljeno, za kojeg se vjeruje da je opskrbivao sunnitsku policiju Junud al-Sham s nekoliko vozila. Tereti se da je prekršio i Zakon o kontroli ratnog oružja.

Sirijac Abdalfatah H. A. (35) tereti se da je član Al-Nusra Fronta i optužen po 36 točaka optužnice za ratne zločine i za sudjelovanjem u masovnim ubojstvima sirijskih vladinih zaposlenika 2013. godine.

Drugi sirijski državljanin Abdulrahman A. A. (26) je optužen da je također pripadao istoj terorističkoj organizaciji, a radio je kao upravitelj sredstvima, vozilima i oružjem grupe.

Sud im je odredio pritvor, a policijski službenici pretražuju njihove stanove.

Njemačka policija vodi desetke istraga koje se tiču navodnih ratnih zločina počinjenih u Siriji i Iraku, te protiv članova terorističkih grupa. Nakon što je u Njemačku 2015. godine stiglo više od milijun izbjeglica koje su tražile azil, formirane su specijalne ekipe koje rade na ovim slučajevima, prenosi klix.ba.

Prošlog srpnja u ovoj zemlji je izrečena i prva presuda kojom je Nijemac kao sudionik u ratu u Siriji na strani džihadista osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina. Nijemac je uhićen nakon što je pozirao na fotografijama za Siriju s odsječenim i nabijenim na kolac glavama dvojice vojnika iz vladinih trupa.