Published On: Pet, srp 20th, 2018

​Ljubuški i Čapljina i službeno dobivaju status grada

Vlada Federacije BiH utvrdila je u četvrtak i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila sedam prijedloga zakona o uspostavi gradova Gračanica, Visoko, Ljubuški, Gradačac, Čapljina, Srebrenik i Živinice, nakon što su ove sadašnje općine ispunile uvjete iz Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Novim zakonima određen je gradski teritorij, propisano svojstvo, tijela uprave, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremene statutarne odluke i statuta te raspisivanje izbora.

Teritorij novih sedam gradova čine sva naseljena mjesta koja su se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalazila u okviru ovih općina na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH je propisano da se grad, osim Ustavom FBiH, uspostavlja federalnim zakonom, na temelju sporazuma o udruživanju dvaju ili više općina, ili odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom centru, kao zaokruženom urbanom području, živi najmanje 10.000 stanovnika, prenosi Fokus.ba.

Također, propisano je da grad predstavlja sjedište županija i u slučaju neispunjavanja prethodnih uvjeta, priopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare