Published On: Sri, sij. 17th, 2018

​Iz EU komisije potvrdili nema zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta, Zvizdić ipak ‘prijeti’

Izgradnja Pelješkog mosta još jednom je uzburkala strasti na relaciji Sarajevo-Zagreb. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović je javnost ‘diletantski’ upoznao s navodnim zahtjevom Europske komisije u vezi Pelješkog mosta i njegove gradnje.

“Prema našim saznanjima Europska komisija pisanim putem traži rješavanje granice na moru između Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine prije realizacije gradnje. Od premijera javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i bez diplomatske uglađenosti tražimo da odgovori je li ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca Europska komisija tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru sa Bosnom i Hercegovinom”, poručuje Lovrinović.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pak tvrdi da se gradnja mosta nastavlja kako je i planirano, te da će ugovor s kineskim konzorcijem biti potpisan uskoro.

“Europska komisija je prilikom donošenja odluke o financiranju Pelješkog mosta provjerila sve. Ona ne bi donijela odluku, da postoji nešto što bi za takvu odluku eventualno bilo problematično”, ističe Butković.

Iz Europske komisije su na upit hrvatskih medija potvrdili kako nema otvorenih pitanja koja bi zaustavila gradnju Pelješkog mosta: “Komisija je pozorno analizirala prijavu projekta koju je Hrvatska poslala za sufinanciranje Pelješkog mosta i provjerila da su svi zahtjevi i proceduralni koraci predviđeni uredbom Kohezijske politike ispunjeni prije nego što je projekt prihvaćen.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručuje da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi.

“Nikada nijedna institucija Bosne i Hercegovine nije potpisala ili izdala bilo koji akt kojim Bosna i Hercegovina daje Hrvatskoj suglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Ne vidim potrebu da ovaj projekt ode u fazu međunarodnih žalbi i arbitraže”, kaže Zvizdić.

Adil Osmanović jedan od ministara koji je prošle godine ‘u svoje ime’ pisao Europskoj komisiji, kaže za N1, kako se pitanje granice mora riješiti prije početka gradnje.

“Ukoliko bi jednostrano Republika Hrvatska otpočela sa izgradnjom mosta prije rješavanja graničnog pitanja to bi dovelo do narušavanja međususjedskih odnosa što nije u interesu ni Bosni I Hercegovni, ni Hrvatskoj, ni Europskoj Uniji. Republika Hrvatska je članica Europske Unije, Bosna i Hercegovina graniči sa Europskom Unijom i kao potencijalna članica Europske Unije očekuje puni stupanj razumijevanja Europske Unije prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje Osmanović.

Izgradnja Pelješkog mosta započela je 2007. godine i do danas nije okončana. Europska Unija je prošle godine donijela odluku o financiranju 85 posto projekta sa 357 milijuna eura. Prošlog tjedna je donesena odluka da će most graditi kineski konzorcij predvođen China Road and Bridge kompanijom.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer