Published On: Uto, srp. 10th, 2018

​Europski sud: Jehovini svjedoci trebaju vaš pristanak za prikupljanje osobnih podataka

Jehovini svjedoci moraju dobiti pristanak za prikupljanje osobnih podataka prilikom propovijedanja od vrata do vrata kako bi se uskladili s novim pravilima Europske Unije o zaštiti osobnih podataka, presudio je Europski sud danas.

Finska je 2013. zabranila Jehovinim svjedocima prikupljanje osobnih podataka tijekom propovijedanja, a kršćanska denominacija, koja tvrdi da ima preko osam milijuna sljedbenika na svijetu, tu je odluku osporavala. Jehovini svjedoci su tvrdili da bi se njihovo propovijedanje trebalo smatrati osobnom religijskom aktivnošću te da su time i bilješke prikupljene tijekom posjeta osobne.

Finski je sud zatražio mišljenje Europskog suda pravde u Luksemburgu, koji je danas odgovorio da takve religijske aktivnosti nisu izuzete od pravila o zaštiti podataka, za razliku od osobnih aktivnosti.

Jehovini svjedoci, kao religijska zajednica, kontroliraju prikupljene podatke zajedno s članovima koji propovijedaju, smatraju suci Europskog suda, prenosi Hina. “Obrada osobnih podataka dobivenih u takvim aktivnostima mora poštovati zakone Europske Unije o zaštiti osobnih podataka”.

Jehovini se svjedoci razlikuju od ostalih kršćanskih zajednica po mnogim vjerovanjima, među kojima su odbacivanje doktrine Svetog Trojstva, protivljenje transfuziji krvi te vojnoj obvezi.

Pošalji ovaj članak prijateljima: