Published On: Sri, lis 12th, 2016

DODIK: Prošlo je vrijeme kad nismo smjeli misliti, ukoliko se ne postigne konsenzus između Muslimana, Srba i Hrvata, “BiH će nestati”.


Ne želim da se pretvaram da podržavam neuspjeli koncept nazvan Bosna i Hercegovina, izjavio je danas AFP-u predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je ipak spreman da radi “kako bi se osiguralo održivost BiH koja predviđena ustavom”.
“Bosna i Hercegovina je danas republika koju nitko ne želi osim par idealista u Sarajevu koji žele da je sačuvaju, ali nitko više od nje nema koristi”, rekao je Dodik u intervjuu AFP-u. On je istaknuo i da, ukoliko se ne postigne konsenzus između Muslimana, Srba i Hrvata, “BiH će nestati”.
Povodom održanog referenduma i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će “rado dati izjavu video linkom ili na teritoriji Republike Srpske”, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosi smatra “nelegalnim”. “Moji putevi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih”, rekao je on.
Kako navodi AFP, ojačan nedavnom pobjedom svoje stranke na lokalnim izborima, Dodik ponovo ukazuje na mogućnost organiziranja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske. “Razmišljam o tome, mnogo razmišljam o tome” rekao je Dodik i dodao da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrebljeno protiv njega na suda jer, kako je rekao “u Bosni i Hercegovoini nemamo pravo da mislimo”.
“Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz Islamske države koji ovuda slobodno šetaju”, rekao je predsjednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju kako bi se priključili Islamskoj državi, navodi AFP.
Dodik je u intervjuu za AFP zaključio da postoje dva scenarija za budućnost BiH. “Ili ćemo izgraditi Bosnu poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi? Ja to ne znam”, rekao je Dodik On je, također, optužio Zapad da “ubrzava proces nestanka” Bosne nametanjem svoje volje ili slanjem “trećerazrednih ambasadora”. “Oni dolaze ovdje da vježbaju pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim da budem njihovo zamorče”, istaknuo je predsjednik Republike Srpske.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>