Published On: Uto, velj. 12th, 2019

​Diljem Bosne i Hercegovine niču pogoni vojne industrije

Diljem Bosne i Hercegovine niču novi pogoni namjenske industrije, a ove kompanije imaju podršku entitetskih vlada, dok im na ruku ide povoljan ambijent na svjetskom tržištu, piše  poslovni portal BiznisInfo.

Ovog mjeseca, kako je ranije najavljeno, trebala bi početi proizvodnja u novom pogonu kompanije Igman Konjic, najveće firme u BiH iz oblasti vojne industrije.

Pogon će se pustiti u probni rad u veljači, a 6. ožujka, na godišnjicu Igmana, trebao bi biti i zvanično otvoren. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljskog streljiva.

“To će svakako značiti i nova upošljavanja. Očekujemo da ćemo do polovine godine zaposliti još 100 radnika”, rekao je nedavno direktor Igmana Đahid Muratbegović.

Inače, proizvodnja ove kompanije je unaprijed ugovorena tako da će se raditi punim kapacitetom.

Kompanija Pretis iz Vogošće, također specijalizirana za vojnu industriju, povećava proizvodnju i zbog toga je u siječnju raspisala oglas za prijem 126 novih radnika.

Nije poznato što će točno proizvoditi ovi radnici.

No, s obzirom na broj i strukturu radnika koji se traže, očito je da je riječ o novoj velikoj investiciji u oblasti namjenske industrije.

Podsjetimo da je Vlada FBiH svojevremeno najavila otvaranja nove fabrike vojne industrije koja se trebala nalaziti upravo u Pretisu.

Osim toga, i druge kompanije namjenske industrije u FBiH povećavaju proizvodnju svake godine, poput Unis Ginexa.

Kada je riječ o RS, Tehnički remont Bratunac u prvoj polovini ove godine će otvoriti novi pogon i zaposliti 50 novih radnika. Ovu informaciju priopćio je izvršni direktor TRB-a Marko Mrkajić.

Tehnički remont zapošljava 200 radnika a posljednje četiri godine investirano je deset milijuna KM u proizvodnju u ovoj firmi. Kompanija je nedavno predstavila prvo oklopno vozilo domaće proizvodnje u BiH – “Despot”. Osim toga, proizvela je i pištolj “Vampir”.

Najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od oko 75 milijuna KM.