Published On: Uto, kol 15th, 2017

​DF traži od Parlamenta FBiH da zaustavi ‘samovolju’ direktora Lukača

Demokratska fronta uputila je zahtijev Parlamentu FBiH i svim drugim nadležnim institucijama i organizacijama da zaustave, kako navode, “samovolju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, koji ohrabren podrškom ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare više ne bira način svog djelovanja pri tome kršeći niz zakona”.

Ističu da je posljednji primjer za to konkurs za prijem kadeta u Specijalnu jedinicu FUP-a, te da mediji već izvještavaju o Lukačevom brisanju četiri kandidata koji su bili među prvih 15 na listi koji su zamijenjeni daleko lošije rangiranim kandidatima da bi bio zadovoljen “nacionalni balans”.

Iz DF-a navode da je Lukač samoinicijativno promijenio spisak iako Policijski odbor još uvijek nije razmatrao žalbe kandidata, što je još jednom pokazalo da se konačno u toj oblasti mora pristupiti stopostotnoj primjeni Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Dodaju da je zastrašujuće da do sada nema reakcije nadležnih na pismo koje je jedan od kandidata poslao na više adresa, a u kojima iznosi podatke o primljenim kandidatima.

– Mi iz DF-a pozivamo direktora Lukača i ministra Čamparu da poštuju Zakon o policijskim službenicima FBiH i da ne vrše diskriminaciju kandidata. Očekuje se od Parlamenta FBiH da smogne snage i osigura provođenje nadzora i tako vrati Federalnu policiju u službu njenih građana, a ne da ona bude privatna policija u službi moćnika iz SDA i HDZ BiH, kao što je danas – priopćeno je iz DF-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare