Published On: Pet, ožu. 23rd, 2018

​BH novinari zatražili zaustavljanje cenzure na BHRT-u

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Poslovodnog odbora Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) zaustavljanje svih oblika cenzure i direktnih pritisaka na urednike i novinare BH radija 1 i BHT1, uključujući i instrukcije o tome koje vijesti mogu, a koje ne mogu biti objavljene u Informativnom programu.

Iz ovog udruženja podsjećaju da su urednička neovisnost i samostalno donošenje profesionalnih odluka dio prava na slobodu izražavanja i slobode medija, koje ni pod kakvim okolnostima ne bi smjele biti dovedene u pitanje odlukama menadžmenta BHRT-a ili njihovim direktnim uplitanjem u sadržaj vijesti javnog RTV servisa.

Posebno zabrinjavajućim nazvali su činjenicu da je direktnim nalogom direktorice BH radija 1 Pejke Medić spriječeno objavljivanje priopćenja Sindikalne organizacije BHRT-a u četvrtak, 22. ožujka, uz obrazloženje da je to “manjinski sindikat” s kojim menadžment ne pregovara.

– Slijedom te ili neke druge instrukcije priopćenje nije objavljeno ni u Dnevniku u 19.00 sati na BHT1, iako sadržaj priopćenja ničim nije bio sporan, nije je odstupao od etičkog kodeksa i sadržaja niza drugih, ranije objavljenih priopćenje Sindikalne organizacije BHRT-a, kao i javnih reagiranja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u – napominju iz Udruženja u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjetio je članove Poslovodnog odbora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, Pejku Medić i Nikolu Markovića da ne postoji zakonska osnova niti odredbe Uređivačkih načela PBS, kao ni bilo koji drugi principi novinarske etike i međunarodni standardi slobode medija koji dopuštaju ili mogu opravdati cenzuru, pritisak na novinare i urednike.

– Posebno je nedopustivo novinarske vrijednosti i slobodu objavljivanja vijesti i drugih informativnih sadržaja dovoditi u vezu s “pregovorima” između menadžmenta BHRT-a i sindikata, bio on većinski ili manjinski – navedeno je u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjetio je menadžment BHRT-a da još nije umanjena profesionalna šteta i rušenje ugleda BHT1, prouzrokovanih zabranom, pa naknadnim dosnimavanjem i objavljivanjem intervjua s direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović, a već sada svjedoči se novom „profesionalnom skandalu i neprimjernom postupanju članova menadžmenta“.

Stoga su iz Udruženja u priopćenju zatražili od menadžmenta BHRT-a potpuno poštivanje slobode izražavanja, prava novinara i svih drugih medijskih djelatnika, te zaustavljanje cenzure, represije i kršenja ljudskog dostojanstva novinara u državnom javnom servisu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer