Published On: Wed, Jan 11th, 2017

Znate li značenje riječi O.K.?

Izraz ‘all correct’ dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza ‘OK’ održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom.

‘OK’ je univerzalna riječ koja dolazi iz engleskog jezika – američkog slenga, a označava termin ‘sve je u redu’. OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svijet. Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako porijeklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku, navodi B92.

Prvo pismeno korištenje izraza ‘OK’ dogodilo se u subotu, 23. ožujka 1839. godine, kada je u bostonskim novinama ‘Boston morning post’ izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj ‘Anti-Bell Ringing Society’: Razlog pisanja ‘O.K.’ kao sinonima za ‘all correct’ (sve je u redu, sve točno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namjerno pisanje pravopisno netočnih skraćenica, u ovom slučaju za ‘all correct’ – korištenje izraza ‘oll korrekt’ – bilo je izuzetno moderno i ‘kul’ tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje se može tvrditi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d. (it shall be done), r.t.b.s. (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)… vremenom je trebalo unaprijediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih početnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za ‘all right’ (oll write).

Izraz ‘all correct’ dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza ‘OK’ održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom. /bljesak.info/

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer