Petak, 19 travnja, 2024

STUDENTI PISALI PREDSJEDNICIMA: Dužni ste čuvati suvernetitet zemlje i dostojanstvo svih BiH građana, strani činovnici nemaju se šta miješati u unutarnja pitanja BIH

Must Read

Ponukani nedavnim istupom, tada već bivšeg, visokog diplomatskog dužnosnika SAD-a u Sarajevu, studenti političkih znanosti u BiH, predvođeni svojim organizacijama – Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) iz Mostara, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke i Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA) iz Sarajeva, upućuju otvoreno pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine:

Uvaženi članovi Predsjedništva BiH,

Svjedoci smo, već duži niz godina, kako strani veleposlanici, diplomati, čak i niže rangirani djelatnici Veleposlanstava u BiH, konstantim i izravnim uplitanjem u unutarnja pitanja ne doprinose ostvarivom političkom miru, stabilnosti, toleranciji nego svojim istupima, svjesno ili nesvjesno, nažalost, intenziviraju međunacionalne netrpeljivosti i isključivosti između svih naroda i građana BiH.

Strani diplomatski kadrovi godinama, dajući si za pravo, vrlo drsko i cinično, komentiraju, upozoravaju i lamentiraju nad tužnom sudbinom BiH zaboravljajući pritom njihova primarna zanimanja. U fokusu njihovog poslovnog, pa tako i političko-diplomatskog angažmana u BiH, trebala bi biti briga za građane države koju predstavljanju i odnosi s državom domaćinom na vanjskoopolitičkom planu, a najmanje pitanja unutarpolitičke naravi.

Smatramo da je nedopustivo da se pojedina veleposlanstva ponašaju kao političke stranke, a da se pojedini diplomatski činovnici, od onih najviših do najnižih, ponašaju kao nadređeni izabranim predstavnicima vlasti u BiH. Sve unutrarnje probleme koje BiH ima – a ima ih mnogo – moraju rješavati oni koji su za to nadležni i oni koji za to imaju legitimitet i podršku naroda i građana BiH.

Ovim Vas putem pitamo, jesu li istupi pojedinih diplomatskih kadrova stranih zemalja svojevrsna povreda suvereniteta i integriteta BiH? Do kad će se stranci poigravati bosanskohercegovačkom javnošću? Hoće li BiH, kao i do sada, ostati gluha i ignorirati ove skandalozne istupe ili ćete, u skladu sa svojim nadležnostima, naložiti Ministarstvu vanjskih poslova da intenzivira svoje aktivnosti u svrhu suzbijanja ovakvih pojava, a u krajnjim instancama i da uputi prosvjednu notu onim državama čiji se činovnici miješaju u unutrarnja pitanja BiH?

BiH je država svih njenih građana, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i u njoj se sve i jedan pojedinac mora osjećati slobodno i poštovano, isto kao što i mi moramo poštovati druge države, njihove građane i njihova ustavna uređenja. Međutim, nerijetko se dešava da BiH ni sama za sebe nema dovoljno poštovanja čim dopušta ovakve stvari, pa je tako i razumljivo zašto se drugi tako ponašaju prema nama.

Nadamo se da ćete dobronamjerno shvatiti ovo pismo i u budućnosti više paziti na ugled i integritet BiH.

Hrvatski studentski politološki forum – HSPF (Mostar)
Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka – SOFPN (Banja Luka)
Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka – SPONA (Sarajevo)

14656 COMMENTS