Published On: Wed, Jan 11th, 2017

SEPARATIZAM VS. UNITARIZAM Dan Republike Srpske i palestinizacija Bošnjaka

Nitko nas neće zadržati u BiH, ako nam se ne vrate naše ovlasti! To je glavna poruka poslana s jučerašnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. siječnja. Riječ je o danu na koji je formirana Republika Srpska i koji srpski narod u BiH doživljava kao svoj dan.

Poruku o (ne)zadržavanju u BiH poslao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, najjače srpske stranke u BiH.

Naravno, ta je poruka postala pogonsko gorivo za novu rundu napada političkog Sarajeva na Republiku Srpsku uz prijetnje kako „nitko nigdje ne ide bez rata“. Ovo je već tko zna koji u nizu društveno-političkih događaja u zemlji u posljednjih godinu-dvije dana zbog kojeg se bošnjački politički prvaci spremaju na rat.

 

______piše: Jurica Gudelj l  Dnevnik.ba

 

Možda je sada došlo vrijeme da se zbog toga i zabrinemo, a ne da se pretvaramo kao da se ništa ne događa.

 

Ples unitarizma i separatizma

Naime, dinamika srpsko-bošnjačkih odnosa u  BiH ima svoju ustaljenu rutinu: iz Sarajeva se krene osporavati prava Republike Srpske, onda Banja Luka (u suštini Milorad Dodik) krene objašnjavati zbog čega će Srpska napustiti BiH, i tako u krug.

No, posljednji događaji vezani za Dan RS su drugačiji od uobičajenih folklornih svađa na relaciji Sarajevo-Banja Luka iz prostog razloga jer BiH nikad nije bila slabija, a bošnjačka elita, naizgled, nikad više politički slijepa. K tomu, u priču su upetljane i Oružane snage BiH.

Srpska politika u BiH je jasna: želimo biti dijelom BiH ali u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i želimo imati nadležnosti koje su se tada dogovorile. BiH je za Srbe prihvatljiva, sve dok im se ne smanjuje razina političkih prava koja su stekli Daytonom. Republiku Srpsku oni vide kao društveno-politički okvir preko kojeg mogu konzumirati svoja politčka prava i slobode.

S druge strane, Republika Srpska je zapravo potpuno neprihvatljiva činjenica političkom Sarajevu. Bošnjačka politička elita kao „svoj prostor“ vidi cijelu BiH, uključujući i Srpsku. Dakle, oni to ne vide kao naš zajednički prostor, nego kao svoj – bošnjački prostor.

Bošnjačka politička elita smatra kako zatezanjem odnosa (pa i do razine pucanja) i sa Srbima i sa Hrvatima može dobiti više nego što ima danas – efektivnu vlast nad većim dijelom teritorija u FBiH.

Srpska, pak, elita smatra kako bi Republici Srpskoj bilo bolje da je samostalna ili dio Srbije ili barem potpuno otuđena od BiH. Takve ambicije oni ni ne skrivaju.

No, zato svoje težnje skriva bošnjačka politička elita. Pod plaštom multietničnosti i građanskog društva krije se zapravo težnja za dominacijom nad druga dva konstitutivna naroda i naposljetku potpunom islamizacijom BiH.

Republika Srpska, naravno, ne želi ostati dijelom takve BiH. A kako su apsolutno svi bošnjački politički akteri najavili da će i oružjem pokušati zadržati Srbe u sadašnjoj luđačkoj košuli zvanoj država BiH, postavlja se pitanje trebamo li se plašiti novog rata?

 

Rješenje u rukama Bošnjaka

Izgleda kako su Bošnjaci uvjereni da bi novim ratom mogli dobiti više nego što imaju danas, a Srbi su spremni i na rat za samostalnu Republiku Srpsku.

Bošnjaci računaju na oživljavanje svoje uloge žrtve u očima zapada, ali i istovremeno jačanje svoga značaja u islamskom svijetu. Biti nova Palestina u srcu Europe nije mala stvar.

Srbi, pak, otvoreno računaju na podršku Rusije. Dodik je već rekao kako više nema šanse da BiH uđe u NATO i to nakon što se NATO grubo umiješao u unutarnje stvari BiH, poput toga hoće li Oružane snage BiH biti prisutne na obilježavanju Dana RS ili neće.

No, Bošnjaci u svojim rukama imaju i rješenje krize u BiH. Naime, Dan RS nije uzrok problema, nego samo njegov simptom. Uzrok svih problema je ne postojanje unutarnjeg konsenzusa o ustrojstvu države BiH. Taj dogovor se mora postići u prvom redu između Hrvata i Bošnjaka u FBiH.

Republika Srpska je spremna na otcjepljenje jer nesređeni međunacionalni odnosi ne dozvoljavaju bilo kakav društveno-ekonomski napredak Bosne i Hercegovine.

Bošnjačko-hrvatski odnosi se, pak, mogu riješiti za jedno poslijepodne u parlamentu izglasavanjem izmjena Izbornoga zakona BiH.

No, kako stvari stoje, šanse da se to dogodi su minimalne. I Srbi i Bošnjaci će nastaviti s politikom koju su do sada vodili. Unitarizam neprestano dodaje ulje na vatru separatizma, i obratno. Ako već ne može „pokoriti“ Republiku Srpsku, bošnjačka elita će pokušati „ovladati“  Hrvatima i od Federacije napraviti vlastiti entitet.

Ostaje samo vidjeti imaju li Hrvati neki plan B ili će ih i dalje nositi stihija.

Dnevnik.ba

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer