Published On: Sun, May 19th, 2013

Najljepša mjesta na planeti

Sve ima ljepotu, govorio je Konfucije, ali ne mogu svi da je vide.Postoji mnoštvo predivnih mjesta na planeti, međutim, neka se po svojim specifičnostima izdvajaju od ostalih i svojom ljepotom zaslužuju svaku pozornost.

Neka od njih su znanstveni fenomeni, dok ona druga predstavljaju dom za rijetke biljne ili životinjske vrste.

Toskana, Italija – Od Pijemonta do Sicilije, svaka talijanska regija ima svoju čar. Međutim, divna Toskana predstavlja jednu od svevremenih lokacija, a ovjekovječena je u više filmova.Najljepši grad u Toskani je, svakako, Firenca, ali ništa manje vrijedni nisu ni Luka, Siena i San Gimignano. Ovo područje poznato je i po tome što ima oko 120 zaštićenih parkova prirode.

Petra, Jordan – Usponom Palmire u Siriji i procvatom trgovine, drevnoj prijestonici Petri je odzvonilo. Od invazije Arapa u 7.vijeku Petra je bila zaboravljeni grad sve do 1812. godine, kada ju je ponovno otkrio svijetu mladi švicarski istraživač John Burkhart. Petra je poznata i kao Ružičasti grad, zbog ružičastog vapnenca od kojih su napravljene veličanstvene palače i grobnice.

Nacionalni park Torres del Paine, Patagonija, Čile – Ovaj park se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i jedan je od najvećih u Južnoj Americi. Ušuškan u Andama, on nudi nevjerovatnu mješavinu krajolika i faune. Zato nije čudno što ga svake godine posjećuje veliki broj planinara koji žele uživati ​​u pogledu na glečere, jezera i neobično drveće.

Rio de Janeiro, Brazil – Rio je jedan od najživopisnijih gradova na svijetu. Tu se sukobljavaju priroda i duh metropole, elegancija s kičem i bogatstvo sa siromaštvom.

Midway – Otok Midway nalazi se na pola puta između Sjeverne Amerike i Azije i postalo je poznato po bitci koja se dogodila u Drugom svjetskom ratu. Danas ga naseljava ogroman broj ptica albatrosa pa je proglašeno i za Nacionalni rezervat divlje prirode.

 

Bordeaux, Francuska – Grad vina i delikatesa ima više od 7.000 vinarija, nepregledne vinograde, moćne rijeke, prelijepe plaže i sela, zbog čega je postao dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Mont Everest, Nepal – Mont Everest je vjerovatno jedna od najvećih kreacija prirode. Tibetanska riječ za Everest je Chomolungma, što znači Majka svemira, a na nepalskom Sagarmatha znači Božica neba. Oba naziva savršeno se uklapaju u prirodu Everesta, jer tek s takve visine čovjek može razumije koliko je mali u odnosu na svemir.

Vatreno otok, Njujork – Nevjerovatno je da se otok bez prometnica i gužvi, do kojeg se dolazi isključivo trajektom, nalazi na samo 80 kilometara istočno od Manhattana. Otok ima 17 odmarališta, veliku populaciju bjelorepih jelena i nevjerovatne plaže. Oni koji su ga posjetili, tvrde da je najljepše u rujnu.

Dolina hramova, Bagan, Mianmar – Jedna od najljepših slika Azije upravo je krajolik Doline hramova. Kraljevi drevnog Bagana ovdje su sagradili više od 4.400 budističkih hramova za samo 230 godina. Danas je polovica ovih zdanja i dalje netaknut, a jedno od najljepših je Anando Pahto.

Delta Okavango, Bocvana – Iako je Okavango “mlađa sestra” moćnog Zambezija, ona ima najneobičniji eko-sustav, budući da protječe kroz pustinju. Njena dolina predstavlja najveću oazu na svijetu i pravi je magnet za divlje životinje. Vrijedi je istražiti kanuom, džipom, pješke ili na leđima slona.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer