Published On: Fri, Aug 11th, 2017

Hrvatska dobiva ”najopasniju tajnu službu na ovim prostorima”

Hrvatska će dobiti novu specijalnu službu za antiterorističko djelovanje, po uzoru na mađarski Centar za antiterorizam (TEK) ili britansku Protuterorističku komandu (CTC) u sastavu londonske Metropolitan policije, poznatiju po nazivu Scotland Yard.

Sličnosti s CIA-om 

Štoviše, kako otrkiva hrvatski magazin “Express”, nova hrvatska služba imat će velike sličnosti s najvećom američkom obavještajnom agencijom CIA-om. U toj novoj službi bile bi objedinjene obavještajne, istražne i operativne protuterorističke djelatnosti, koje su danas razbacane po nekoliko agencija i ministarstava.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), antiterorističke jedinice MUP-a i posebni agenti za istrage mogućih terorističkih napada tako bi činili jednu posebnu službu kojoj bi cilj bio da sprječava terorističke napade, ali i da u slučaju najgoreg scenarija ima spreman brzi odgovor koji bi ga zaustavio, piše “Express”.

Naravno, postojala bi i komponenta zadužena za istragu i hvatanje mogućih suradnika terorista kako bi hrvatsko pravosuđe moglo procesuirati sve odgovorne. Iz Ministarstva unutarnjih poslova magazin saznaje da oni “istražuju sve načine za poboljšanje sigurnosnog sustava Hrvatske”, a to znači da je plan u preranoj fazi kako bi izlazili u javnost s konkretnim informacijama.

Na nedavnom predstavljanju nove Strategije nacionalne sigurnosti, ministar Damir Krstičević pojasnio je da “sustav sigurnosti koji Hrvatska razvija i poboljšava će svim građanima garantirati da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju opasnost”.

Detalja nema 

Iz dobro obaviještenih krugova, hrvatski magazin dobio je potvrdu da će nova služba biti “jedna od najopasnijih na ovim prostorima”. Trenutno stanje kaže da Hrvatska ima nekoliko jedinica specijalne policije, vrhunski opremljene i još bolje obučene, ali je njihovo vrijeme reakcije na mogući teroristički napad relativno dugo.

Detalje, naravno, gotovo je nemoguće saznati, ali teško je zamisliti da bi hrvatske jedinice specijalne policije mogle doći na mjesto napada u roku od, recimo, osam minuta. Naime, toliko je trebalo londonskim specijalcima da dođu na londonski most tijekom nedavnog terorističkog napada. U roku od dodatnih 20 sekundi trojica napadača su bila mrtva, ali je napadačima čak i tih osam minuta bilo dovoljno da ubiju osmero i teško rane još gotovo pedeset osoba.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer