Published On: Mon, Jun 25th, 2012

Francuska ministrica želi zabraniti prostituciju

Ministrica nadležna za žena prava Najat Vallaud-Belkacem pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u Francuskoj. Kao jedna od mjera najavljuju se i kazne “mušterijama” prostitutki, kako bi se zaštitile žrtve nasilja svodnika. U Francuskoj je trenutačno zabranjeno svodništvo. 

 

PARIZ – Francuska ministrica nadležna za pitanja žena Najat Vallaud-Belkacem pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u svojoj zemlji, objavljeno je u nedjelju.

“Cilj mi je, kao i cilj PS-a (Socijalističke stranke, kojoj pripada), da prostitucija nestane”, izjavila je ministrica, koja je ujedno i glasnogovornica francuske vlade, u razgovoru za list “Journal du Dimanche”. Dodala je kako joj je jasno da je riječ o dugoročnom projektu.

“Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls i ja nećemo biti pasivni u tome pitanju”, naglasila je Vallaud-Belkacem, naglasivši kako postoji mogućnost uvođena kazni za muškarce koje se koriste uslugama prostitutki.

Pri tome nije riječ o “moralnoj osudi”, nego o tome da se “zaštiti ogromna većina prostitutki, koje su žrtve nasilja svodnika”, pojasnila je.

U Francuskoj je trenutačno zabranjeno svodništvo, ali ne i prostitucija.

Francuski je parlament za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja donijela odluku koja je predviđala zabranu prostitucije. Ta odluka međutim nije obvezujuća i nema zakonsku snagu.

Procjenjuje se da u francuskoj trenutačno radi 18.000 do 20.000 prostitutki iz cijeloga svijeta. Prema istraživanju zaklade “Scelles”, one djeluju najčešće u predgrađima velikih gradova, u šumarcima u blizini stambenih zona te pod krinkom masažnih centara.

Dok je bivši predsjednik Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova, bio je pokrenuo borbu protiv prostitucije, ali se ona samo premjestila iz središta Pariza u predgrađa.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer