Published On: Wed, Apr 19th, 2017

BEOGRADSKI SASTANAK O AGROKORU Ministri Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije imaju 5 zahtjeva, traže da Ante Ramljak jednako tretira sve dobavljače

“Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora”, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, navodi agencija Tanjug, na današnjem beogradskom sastanku o krizi u hrvatskom koncernu u zgradi Vlade Srbije, gdje su bili srbijanski ministri trgovine Rasim Ljajić i poljoprivrede Branislav Nedimović, te ministri gospodarstva i trgovine Slovenije, BiH i Crne Gore.

U objavljenim zaključcima ministri Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije poručuju kako očekuju da nova upravljačka struktura u Agrokoru jednako tretira sve dobavljače, kako one iz Hrvatske, tako i one iz drugih zemalja regije.

Na regionalnom ministarskom sastanku o Agrokoru nije bilo predstavnika Hrvatske. U Vladi Srbije bili su, međutim, slovenski ministar gospodarstva Zdravkp Počivalšek, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić.

Usvojili su pet zaključaka o Agrokoru, a jedan od njih govori o formrianju ministarskog tima koji će biti u svakodvnenoj komunikaciji radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti.

Ističe se i kako će svaka od zemalja provoditi nadzor financijskih i robnih tokova kompanija u svojim zemljama koje su vezane uz Agrokor.

Od hrvatskog Vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka ministri iz regije očekuju da imenuje, kako ističu, “nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtki u sastavu koncerna”.

Ministri na kraju izražavaju i spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade kako bi se našlo zajedničko rješenje za stabilizaciju poslovanja Agrokora. Štoviše, naglašavaju kako podržavaju napore hrvatske Vlade za stabilizaciju koncerna.

Uoči sastanka je Ljajić rekao Tanjugu kako im je cilj da vide što je svaka od država pojedinačno učinila vezano uz Agrokor te da odluče kakve su daljnje mogućnosti za zajedničko djelovanje, te zaštitu radnika i potrošača.

Hrvatsku će, kazali su jučer u Beogradu Jutarnjem listu, kontaktirati u narednom razdoblju. Poziv za današnji sastanak u Beogradu u Zagreb, potvrdili su nam u Ministarstvu gospodarstva, nije stigao.

Agrokor je u sve četiri zemlje regije velik poslodavac. Primjerice, samo u BiH, upozorio je jučer Šarović, u tvrtkama vezanima uz Agrokor radi oko 6000 radnika.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer