Petak, 19 travnja, 2024

Stranke u BiH dale 1.569 obećanja

Must Read

Političke stranke koje su uspostavile vlast nakon izbora u Bosni i Hercegovini, provedenih 2010. godine, svojim su biračima obećale provedbu gotovo tisuću i 600 različitih mjera, no sada je izvjesno da će do kraja mandata, koji im istječe s ovogodišnjim listopadskim izborima, u najboljem slučaju provesti jedva četvrtinu tih obećanja, rezultati su analize koje je provela nevladina udruga “Zašto ne” sa sjedištem u Sarajevu.
Ta je udruga uspostavila projekt pod nazivom “Istinomjer”, kroz kojega se u redovitim ciklusima analizira što su vlasti najavile poduzeti i što su od tih najava realizirale.
Objavljujući rezultate najnovijih analiza iz udruge su konstatirali kako u se ovom trenutku čini izglednim da 72,1 posto danih obećanja neće biti ispunjeno.
Pobrojano je čak 1.569 različitih najava i obećanja što su ih dale stranke koje sudjeluju u radu Vijeća ministara te vlada Federacije BiH i Republike Srpske.
Procjena je kako je realno očekivati da će do listopada biti provedeno 5,2 posto od ukupnog broja obećanja, a neke izglede za to ima dodatnih 22,7 posto obećanih mjera.
Tijekom prva tri mjeseca 2014. godine nije ispunjeno niti jedno obećanje koje su dale vlasti, stoji u analizi uz isticanje kako su tek nakon masovnih prosvjeda u veljači vlasti počele provoditi neke od davno najavljivanih mjera no ni niti jedna od njih za sada nije provedena u cijelosti.
Kao primjer neispunjenih obećanja navedena su ona iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) o povećanju prosječne mirovine do iznosa od 63 posto prosječne plaće ili Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji vlada Republikom Srpskom i koji je također najavljivao povećanje mirovina ali i odlučne protukorupcijske mjere.
“S obzirom da je do općih izbora ostalo još samo šest mjeseci, vladajuće stranke na sve tri razine teško će popraviti izuzetno loše rezultate u ispunjavanju obećanja koje su građanima dale prije četiri godine”, stoji u analizi uz zaključak kako to govori o izuzetno neodgovornom odnosu stranaka na vlasti prema vlastitim izbornim programima ali i prema biračima koji su im poklonili povjerenje prije četiri godine.
bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -