Četvrtak, 18 travnja, 2024

ULOGA KREMLJA U GAŠENJU SRPSKE: Je li novi Trump-Putinov ustav BIH na vidiku?

Must Read


Nakon samo jednog poziva od 45 minuta iz Kremlja, danas kasno poslijepodne, kako pišu ruski mediji, Milorad Dodik  najavio je gašenje RS-a i prijenos nadležnosti na državu BIH. Isto će učiniti i FBIH.
Gasi se  ured OHR-a. Uskoro se očekuje  i priopćenje za javnost te raspuštanje parlamenta RS-a.BIH će od ponedljeka  službeno postati Republika. Vlast se sastoji od dvije razine. Općina i državne vlade koja se bira na principu jedan čovjek jedan glas!

Zamislimo ovaj ustavni scenarij koji se često hvali kao najbolji za BIH? Je li ovo najbolji model za BIH i kako on doista djeluje na njeno društvo?
 

Model 1 – BIH principu općina – država bez konsocijacije u državnoj vladi

Država BiH sastoji se od općina i državne vlade. Državna vlada je građanska. Bira se po načelu jedan čovjek jedan glas.
Iako je bošnjačka elita u početku negodovala zbog primoranosti na gašenje Federacije BIH pošto time ostaju  bez ogromne nadmoći nad 51% BIH morali su ugasiti FBIH jer bi se suprotstavljanjem tom procesu kompromitirali pred međunarodnom zajednicom.
Ako pretpostavimo da su namjere sarajevskih elita iskrene kada kažu da su za ” državu s građanskim slobodama i pluralizmima politika” možemo lako pretpostaviti što se događa s političkom scenom u BIH u ovom ustavnom okviru. Zbližavaju li se BH građani i narodi il se udaljavaju jedni od drugih u državi bez ikakvog federalizma? Pretpostavka , koja je nametnuta u društvu jeste da se zbližavaju. No je li ona uopće istinita ili nam je podmetnuta kao Velika laž?
Procjena daljnjeg razvoja BH politika unutar građanskog ustavnog modela:
Najbrojniji narod u BIH Bošnjaci u unitarnoj BIH, okrupnjuje političku scenu budući da je sada  vlast tvori 51% volje građana.  Kako nema domova naroda, niti zajamčenih  nacionalnih kvota Bošnjaci više nemaju privilegiju imati više stranaka i rasipati glasove koji ne prelaze prag. Imaju tek dvije stranke. Lijeve i desne nacionaliste.
Srbi u strahu od preglasavanja grupiraju se u jedan politički blok. Hrvati također. Ponavlja se okrupnjavanje kao 91-e. Uz razliku što nema rata. Jer nema dovoljno jake buržoazije nit njenog interesa da pokrene rat.
Umjesto demokratizacije društva, koji je bio najavljen nakon gašenja entiteta događa se  getoizacija.
Žele li međunarodni prijatelji i sarajevska elita getoizaciju  ili relaksirani politički prostor?
I prosječan politolog  može predvidjeti ovakav razvoj događaja niti treba posebna mudrost za ovo.

 
Je li dakle unitarno uređenje  interes države BIH? Naravno da nije. Moramo naučiti razlikovati interes BH od interesa najbronijeg nacionalizma. Uporno nam se peru mozgovi da su ta dva interesa sukladni. No nisu. Čak su suprotstavljeni. Interes jake države BIH je federalizam. Interes najvećeg nacionalizma nije federalizam. Dakle interes najvećeg nacionalizma suprotstavljen je s interesom snažne suverene države BIH.  

 
Iako su dakle, politolozi tvrdili da će gašenjem entiteta doći do jačanja pluralizma i građanskog društva u unitarnoj BIH  događa se suprotan proces. Entitetskih granica više nema, no strah je pojačao granice u ljudskim mozgovima i nacionalne stranke umjesto da slabe – još više jačaju.
Dokaz za ovu tvrdnju  možemo  pronaći nit manje nit više nego u “multitetničkom” kantonu  Srednja Bosni. Izbori su tamo nacionalno  prebrojavanje. Tu je najveći koeficijent međuetničkog straha. Pluralizam, se javlja samo u monoetničkim regijama. U Sarajevu, Bihaću, Banja Luci, Zapadnoj Hercegovini.
Nema pluralizma u mješanim sredinama.  Strah od drugog stalno je tu.  Unitarna BIH nije ništa drugo nego velika “Srednja Bosnu”. Izbori u takvoj BIH bili bi nacionalno prebrojavanje. Cijenu bi platle male stranke, građanske opcije itd…
Postojeći entiteti i kantoni, omogućili su kakav takav lokalni mikropluralizam. Naša stranka iako nominalno građanska ne bi postojala da ne postoji Sarajevski kanton, nacionalne kvote, itd.
Unitarna BIH nije ništa drugo nego političko polje triju nacionalnih pokreta. I što se događa? Zbog brojčane premoći Bošnjaka , srpski blok i hrvatski rade predizborne koalicije. Imaju suprotstavljen program bošnjačkom bloku. Bošnjački blok s 51% vlasti proglašava državnu vladu, koja ima slab učinak  na ogromnom teritoriju BIH. Srpske i hrvatske stranke mogu  odbiti priznati legalnost toj vladi. Nastaje kriza vlasti. Srbi i Hrvati mogu najaviti  proglašenje nove BIH. Dolaz do ciprizacije BIH. I političke podjele BiH na kršćanski i islamski dio. U svakom slučaju država i društvo ne napreduju. Nastavlja se kriza.  U drugačijim ustavnim okolnostima. Posve je ovo, realan nastavak događaja u takvom sistemu.
Scenarij 2. Ako srpski i hrvatski blok privoli neku bošnjačku stranku na koaliciju u ovakvom  ustavu takva koalicija nema dovoljnu učinkovitost na ogromnom dijelu BIH koji je naseljen Bošnjacima. Stranku koja je koalirala sa Srbima i Hrvatima Bošnjaci proglašavaju izdajničkom. Napadaju je da je sve resurse izručila Srbima i Hrvatima.
Ta koalicija može biti i uspješna ali napadi  na stranku koja je ušla u ovu vlast mimo većinske bošnjačke volje, radikalizirali bi političku scenu, uništili tu stranku i priča bi se ponavljala.
Zaključak je da unitarna BIH  ne bi funkcionirala. Teško bi je u stvarnosti prihvatili i Bošnjaci koji ju tek onako zagovaraju radi jačanja pozicije, a jako teško i Srbi jer bi se morali odreći ogromnog kolača koji im nudi trenutna autonomija RS-a. Jedini narod kojem bi taj model odgovarao više od postojećeg modela su Hrvati – narod kojem se najviše pakuje antidržavnost.
 
Unitarna država  stvorila bi nacionalno grupiranje na samom terenu. U samom žarištu  politike. Radi se  o daleko najlošijoj ideji za BIH ako je na prvom mjestu kako što smo kazali – ideal slobodne demokratske BH države i društva.
Rješenje za pluralizam, i slobodno BH društvo onaj je sistem,  koji raspoznaje svoju trojnu identitarnost. Takav sistem više ne treba jake nacionalne stranke. Jer bi nacionalno pitanje bilo rješeno kroz strukturu države. Time se stranke i njhove politike tjera da se bave drugim pitanjima. I potiče se rast drugih ideoloških opcija.

Model 1b. – Država organizirana kroz općine i državnu vladu ali sa konsocijacijom u državnoj vladi

Vlast čine općine i država, no u državnu vlast ulaze stranke pobjednice u tri izborne jedinice u BIH. Državna vlada u ovakvom sistemu je čak manje efikasna  od ranijeg primjera. Ona  ne može bit programska  nego je zapravo hibrid. Ona se kroji neovisno o ideji  nego je sastavljena od tri vodeće,  čak i nepovezive političke ideje u tri nacionalna bloka.
Takvo društvo je u stalnom stajanju, nema progresa kada vladajuće stranke vuku u različitim smjerovima, takva vlada drži zemlju u statusu quo i ne može ju vući naprijed.
I u ovom modelu unutar triju BH naroda ne dolazi do pluralizma u mjeri u kojoj bi moralo u slobodnim društvima jer je na sceni opet stalan pokušaj jedne il druge nacionalne ideje da svojoj ideji podredi onu drugu il treću. Da nije efikasan najbolje svjedoč današnja BIH. Ona ima državnu vlast koja je sastavljena od programski suprotstavljenih stranaka.
Jedini model koji od BIH pravi slobodno društvo je federalizam. Model koji je primjenjen , u SVIM, naglašavamo u APSOLUTNO SVIM višeetničkim državama na ovoj planeti. Za stanje na drugim planetama još ne znamo.
 

Što nosi mrski federalizam Bosni i Hercegovini?

U slučaju da se BIH proglasi modernom  federalnom demokracijom, političke scene kod sva tri naroda neumitno se pluraliziraju. Budući da  je nacionalno pitanje rješeno na srednjoj  razini vlasti nacionalne stranke više ne uspijevaju uvjeriti narod da je ugrožen. Pada nacionalni naboj u sva tri naroda. Rastu druge teme kao važnije. Raste pomirenje. Raste osjećaj slobode u svakom od tri BH društva.Narodi su posljedično bliži. Građani se više  poštuju.

O neslobodi koja se događa već 20 godina,  u svakom od tri BH društva, bilo ono bošnjačko, srpsko ili hrvatsko, uopće se i ne govori. Iako je to osnovni problem BIH. Šutnja među Bošnjacima, šutnja među Hrvatima šutnja među Srbima. Svi su robovi svog nacionalnog straha od drugog ili trećeg. Nema borbe protiv lokalne korupcije, nema novih pokreta. Svi čekaju da elita jednog naroda pobjedi elitu drugog i trećeg.

A što bi bilo u federaliziranoj BIH? Društvo se u takvoj FRBIH naglo  rasterećuje nacionalizama i rješava se strahova. Lakši je i povratak u krajeve u kojima si manjina, jer nacionalno više nije  bitno. U većinskoj , i opet građanskoj republici  jednog od tri BH  naroda koja opet pripada svima a ne samo tom narodu, prisutnost drugog i trećeg nije problem. Takva prisutnost poželjna je. Jer različitost obogaćuje. I tu federalnu jedinicu čini šarolikijom, demokratskijom.
Strah od separatizma koji se stalno prišiva federalističkim rješenjima, rješen je člankom 1 Ustava BIH koji kaže da svaka retorika o otcjepljenju zabranjuje politički  rad građaninu BIH koji tu retoriku iznese.
Teme standarda, zapošljavanja,  i svega drugog, u FRBIH postaju važnije.
Federalizam bi najviše  trebale zagovarati stranke koje su danas najviše protiv njega: Stranke oporbe postojećim vladajućim nacionalnim strankama,  potom stranke ljevice. Apsurd je da nacionalne stranke danas zagovaraju model koji bi ih upravo oslabio dok lijeve stranke napadaju model koji bi ih ojačao. To nam oće kazati da su naše progresivne stranke ljevice, te oporbene stranke ili glupe, ili nisu ono za što se predstavljaju.

Idemo pogledati taj federalni  model BH. Maštanjem dakako, jer o dobroj realnosti možemo samo sanjati…

Godina je 2017-a. Mjesec recimo šesti. Ljeto. Rahat. Behar.  Dodik, Ivanić, Čović, Izetbegović i ostali bošnjački lideri donijeli su  povijesni pakt o novoj BIH, svjesni krize u kojoj se zemlja nalazi, suočeni uznapredovalim pojavama terorizma, siromaštva, i iseljavanja BH građana iz BIH.
On se sastoji od nekoliko točaka.
Najvažnija točka jeste da BIH država postaje federalna država etničkih jedinica ali s građanskom vladom na čelu zemlje.
Takva  nova FR BIH uređena je kompromisno. Sve nacionalne ideje napravile su jednak uzmak. Hrvat i Srbi odustali su od zajamčene prisutnosti u državnoj vladi. Bošnjaci su odustali od imperativa “ne federalizmu” u zamjenu za postojanje građanske vlade.
Sublimacjom etničke i građanske logike stvara se novi Ustav BIH. Svi su dobili sve.
Teško da bi ovaj model bilo koja strana u BIH zapravo mogla i odbiti. Ako neka od njih i bi, kompromitirali bi se pred međunarodnom zajednicom.
Etnička logika gurnuta je dakle na srednju razinu vlasti koja zadržava jedan dio nadležnosti, dok drugi i najvažniji dio preuzima državna građanska razina vlasti.  Vlada države popunjava se prostom većinom u državnom parlamentu. Nema Domova naroda, samo je jedan parlament na državnoj razini.
(*Ispoštovan je i amandman zastupnika Vinka Puljića te su izmjenjene granice RS-a tako da je RS sada uvećana na 53% BIH. Naime na Puljićevo inzistiranje dio Posavine je dat za ogromne općine na zapadu zemlje, koje je HVO osvojio vojno u ratu od RS-a i tada ih pripojio Trećem entitetu. Puljić se nakon tog uhvatio za glavu, al kako je utjecajan biskup ispoštovao se njegov prohtjev.)
Potom važna točka ovog povijesnog sporazuma je da se osniva Institut za pomirenje BH naroda i građana. Na Mirovnoj konferenciji održanoj u Erevanu, gdje je BIH i predala Armeniji svoju netom izglasanu Rezoluciju o osudi otomanskog genocida nad Armencima, armenskom predsjedniku, i time zauvijek raskrstila u koketiranju s neootomanizmom, zaključeno je da BiH društvo s ovakvom kulturom sjećanja, dvodesetljetnog međusobnog optuživanja, i trojne autoviktimizacije ne može ići naprijed, da sinovi BIH, djeca Srba, Hrvata i Bošnjaka napuštaju BIH i da prema BIH dolazi udar ogromnog ekonomskog meteora, pod čijim udarcem BIH kao država neće opstati,ili će postati lagan plijev velikim bankarskim silama ili terorističkim grupacijama.
Upravo izvještaj Ekonomskog instituta iz Zuricha,  kako BIH neumitno prijeti raspad i socijalni nemiri krajem 2021-e natjerali su lidere na kompromis i dogovor.
Europa je s oduševljenjem prihvatila novi dogovor BIH lidera o novoj BIH. Ambasade istočnih i bliskoistočnih zemalja koje su lobirale protiv ovog dogovora protjerane su iz zemlje s kompletnom administracijom. Zgrade tih ambasada su srušene, kamen je samljeven i bačen u Neum gdje se načinila nova lijepa nudistička pješčana plaža koja danas mami turiste čak i iz arapksih zemalja.
Federalizam BIH doveo je do znatnog pojeftinjenja BIH državne administracije. Više nema Domova naroda, budući da je veto koji uputi  republika, s 2/3 glasova parlamentarnih zastupnika preuzeo ulogu nacionalnog veta.
Država  više nema Predsjedništvo nego kao i svaka normalna država jednog Predsjednika. Dogovoreno je da prvih 20 godina Predsjednik države jeste ujedno predsjednik pojedine Republike. Nakon 20 godina Predsjednik BIH bira se elektorskim sistemom, u drugom krugu glasovanja, slično kao u SAD-u.
BiH mijenja i službenu zastavu svojim povijesnim znakovljem.Crveno bijele kose linije na zastavi predstavljaju Humsku zemlju iliti Hercegovinu, grb Tvrtka Kotromanića predstavlja srednjovjekovnu Bosnu. Ova dva heraldička simbola prihvaćena su u sva tri naroda kao simboli koji zbližavaju umjesto da udaljavaju i zastava je prva zastava koja je usvojena kao službena. Pjesma EKV-a “Ovo je zemlja za nas” postaje službena himna BIH.
https://www.youtube.com/watch?v=lukSkOU_5Mc
Institut za pomirenje zabranio je emitiranje programa FTV-u , BHTV-u i RTRS-u, do daljnjeg a svi novinari ovih kuća  uskladišteni su  u Agenciji za prikupljanje elektronskog otpada, gdje će se odlučiti što s tom starom opremom. Vjerojatno će biti prodani Turskoj, kojoj ta vrsta novinarstva trenutno jako treba.
Udžbenici povijesti rade se za razinu cijele BIH, na principu istine i pomirenja, nastoje se pisati tako da ne izazivaju sukobe među narodima.  Sporni dijelovi u kulturi sjećanja sva tri naroda bit će posebno pripremljeni kako izučavanje povijesti ne bi u budućnosti izazivalo međunacionalna trvenja.
Institut za pomirenje je donio odluku prema kojoj se rat 90-ih ne može pozitivno predstavljati u javnosti nego isključivo kao velika tragedija i pogreška BH građana  i naroda. Nema optuživanja. Samo kolektivna osuda rata kao cjeline.
Rat se proglašava  sukobom konstitutivnih BH naroda koji se nije smio dogoditi. Iz medija se  sklanjaju teme optužbi, nezaborava ratnih rana i nameću se teme amnestije, zaborava kao preduvjet jačanju suživota. Imena ratnih vođa brišu se  s ulica. Jača se ona kultura sjećanja koje povezuju BH društvo umjesto ona koja ga razdvaja. Svaki sentiment koji vrijeđa bilo kojeg građanina BIH izbacuje se iz kulture sjećanja. Od otomanizma do komunizma. I postkomunizma.
Provodi se i lustracija. BH društvo konačno postaje svjesno uloge komunista u raspirivanju rata 90-ih, kao i u jačanju međunacionalne krize kroz projekte Alijanse, Platforme. Zabranjuje im se politički rad. Oduzimaju im se kriminalom stečene vikendice. Nemoguće ih je procesuirati jer su odavno pobjegli u svoje bjelosvjetske stanove u egzotičnim zemljama.
BIH je ovakvim modelom uspjela sama iznaći rješenje koje ju čini modernom europskom federacijom s klasičnom građanskom vladom.
Prvu vladu BIH sačinile recimo dvije bošnjačke stranke, liberali i socdemokrati, dvije oporbene srpske i tri oporbene hrvatske stranke, koje u matičnim federalnim jedinicama nisu odnijele pobjedu. U federalnim jedinicama vladaju koalicije koje tamo imaju 51% glasova. Državnu vlast sada mogu činiti oporbene stranke u federalnim jedinicama. A korektiv građanskoj državnoj vladi, koji igra ulogu nekadašnjeg Doma naroda, jesu vladajuće stranke u federalnim jedinicama.
Državna  vlada  će imati ne samo vlast nego i ODGOVORNOST  provedbe iste vlasti, za koju će nakon 4 godine ili biti nagrađene ili kažnjene na izborima.
U svakom slučaju nacionalizmi u BIH slabe upravo u ovom MRSKOM FEDERALISTIČKOM MODELU,  budući da nema straha od nacionalizma drugog ili trećeg.
Zašto je onda taj model toliko zabranjen Bosni i Hercegovini?
Politički pluralizam u BIH  i jaka država BIH   JEDINO su mogući kroz federalizam.
Slobodno društvo u BIH moguće je samo kroz FEDERALIZAM.
 
Kao federalna država, s građanskom vladom, BIH daleko brže ispunjava europsku mapu puta. Europa oduševljena činjenicom da je umjesto Bosfora i Moskve BIH izabrala europsku budućnost i efikasan model, donijela je poseban dekret. Britanci, koji su se nedavno i sami vratili u članstvo EU pozvali su sve zemlje EU da svaka uzme određen dio BH općina pod svoj ekonomski program razvoja. BIH bi u roku 7 godina trebala doseći europski standard što će znatno ubrzati povratak u zemlju i zaustaviti iseljavanje.
Arapska zajednica u BIH negodovala je zbog donošenja ovog ustava, smatraju da će članstvo u EU zaustaviti njihove namjere za otvaranjem novih šerijatskih gradova u BIH koje su počeli međusobno uvezivati izoliranim prometnicama te najavaljuju kolektivno iseljenje iz BIH na Kosovo.
Kao jedinstvena zemlja Europske unije koja ima u svojoj kulturi tri dominantne svjetske religije i tri kulture, i predstavlja sliku EU u malom, BiH će biti jedina nova članica EU u koju će biti prenešen jedan dio bruxelleskih institucija.
Dakle ono što je do jučer bio osnovni problem BIH danas postaje njena najvažnija komparativna prednost. Trojna kulturološka  raznolikost.
“Građani BIH su pokazali da su veći Europljani od nas samih jer za ovakav sporazum trebala je nadljuska humanost” kazala je Federica Mogherini, šefica vanjskih poslova Europske unije.
Upravo ste pročitali jednu kratku SF priču, o tome kako BIH može biti totalni europski hit, i normalna zemlja uz samo malo napora. Zašto onda ona to nikad neće biti?
Sad očekuješ da netko ovdje napiše – zato što je problem u našim političarima i establishmentu.
E pa nije. Jer oni proizilaze iz nas. Nisu oni vanzemaljci. Oni su mi. Isključivi problem je u tebi. Probaj shvatiti da promjena dolazi  iz tvoje glave.
Ovdje je predstavljen, vrlo vjerojatno jedini model opstanka, stabilne, i prosperitetne BIH, članice EU, koji je načinjen na metodi maksimalnog uzmaka od zacrtane nacionalne ideje u ime tolerancije. Ovaj model smo testirali kod mnogih građana BIH različitih nacija, i u direktnom pojašnjenju Srbima, Hrvatima, Bošnjacima. Apsolutno ga svi od ispitanih prihvaćaju.
Još nismo naišli na one koji vrte glavama i govore nema šanse, mi to nikada nećemo prihvatiti.
Naše poltičke elite biramo mi. Mi im možemo nametnuti i ono što želimo da učine u idućem razdoblju.
Mi tražimo stajanje u mjestu i oni nam to daju. Mi tražimo nacionalne strahove, oni nam ih daju. Mi smo političko tržište koje oni jednostavno zadovoljavaju onim što mi od njih tražimo.
Razmislite, prije nego ovaj tekst bacite u smeće. Jer prije nego on ode u smeće, možda će vam zazvoniti telefon vašeg sina il kćeri , koja vam govori da je odlučila odseliti van BIH..
Ukoliko  ne razmislite, ona će doista i odseliti iz BiH. Telefon će zazvoniti sutra, ako ne danas.
Kako će izgledati BIH budućnost  ne ovisi o drugima. Ovisi samo o tebi.
Ukoliko ne dođe do promjene u tvojoj glavi izgledat će identično kao i zadnjih 20 godina. Tri nacionalna projekta, nastojat će zeznuti jedan drugog. Upravo zato jer građani BH traže da oni to rade.
Ukoliko pretpostavimo da neće biti političkih kriza a hoće, ukoliko pretpostavimo da neće biti nekakvih idiota koji će pokušati unijeti nemir u BIH, a hoće,  BIH će cijelo to vrijeme ekonomski slabiti, u jednom trenu pretovorit će se u društvo mladih i starih umirovljenika. Što tada nastaje pitajte MMF. Oni ne daju kredit staračkim domovima. Zemlja kojoj MMF zavrne pipu nestaje.
Dakle. Sad kad ste završili s čitanjem, odmorite se, i sutra ponovno pročitajte ovaj tekst…
Ugodan vikend.
Poskok, pokret za društvenu dekontaminaciju
*Ustavnopravni tim Poskoka proširen  je za potrebe ovog uratka, mladim politolozima iz Banja Luke, Zvornika, Konjica, Sarajeva, Mostara, Beograda, Ženeve, Šibenika, Princetona i Zagreba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -