Petak, 29 ožujka, 2024

BURNA RASPRAVA O ZAKONU O RADU: Naša stranka ima ključni glas

Must Read

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici vladajućih i opozicijskih stranaka vode burnu raspravu o Prijedlogu zakona o radu, koji je jučer usvojen u Domu naroda.

Predsjednik Kluba zastupnika koalicije predvođene HDZ-om BiH Jozo Bagarić kazao je da je sindikatima trebalo dati priliku za usaglašavanje spornih odredbi zakona, te da klub koji predstavlja smatra da zakon nije idealan ali je prihvatljiv zbog čega će ga podržati.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Elvir Karajbić rekao je da ovaj zakon o radu predstavlja treću i završnu fazu pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu, i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama.

Istakao je da u odnosu na zakon pripremljen 2012. ovaj pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora.

Zastupnica SBB-a Jasna Duraković-Hadžiomerović rekla je da je ta stranka uz narod i radničku klasu i protiv ovakvog načina nametanja zakona o radu po hitnom postupku, što smatra sramotnim jer ga zastupnici nisu imali mogućnost analizirati.

Dodala je da ovakav zakon o radu neće ništa temeljno donijeti bez usvajanja zakona o porezima, o smanjenju opterećenja na plaće, te olakšica za kompanije.

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz je rekao da su zbog jučerašnjeg pravnog nasilja dostavili amandmane koji taj zakon čine boljim, te zahvalio premijeru Fadilu Novaliću za kojeg je rekao da je, “za razliku od pojedinih kabadahija iz SDA i HDZ-a”, pokazao spremnost za suradnju.

Dodao je da je spreman da riskira svoj politički rejting za dobrobit građana, te da je spreman da trpi napade i prijetnje i da bude famozni 50. presudni glas, kao i da nosi teret odgovornosti ako su svi spremni pomoći najugroženijim kategorijama građana.

Zastupnik SDA Dževad Agić čestitao je premijeru Novaliću na počinjanju reformi koje bi trebale izjednačiti javni i realni sektor.

Zastupnik BPS-a Jusuf Bubica istakao je da je predloženi zakon mnogo bolji od važećeg, da ga je moguće dodatno poboljšati amandmanima, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.

Podsjetimo, predstavljajući ovaj zakonski prijedlog, federalni premijer Fadil Novalić rekao je da je potrebno iskoristiti momenum inicijative Europske unije kojoj se pridružila i SAD u orkestriranoj podršci međunarodne zajednice s namjerom da Bosni i Hercegovini bude dana posljednja velika šansa.

Dodao je da je tijekom kreiranja Prijedloga zakona o radu Vlada FBiH bila otvorena za dijalog sa svim akterima, te da zakon nije konačan i da će njegova transformacija biti nastavljena, ali da vremena nema previše.

Naglasio je da će taj zakon otvoriti put reformama, zapošljavanju i članstvu u Europskoj uniji, ističući da postoji alarmantan broj nezaposlenih među kojima je više od 60 posto mladih.

Po njegovom mišljenju, da je sadašnji zakon dobar za radnike bilo bi više zaposlenih, a zakon je potreban za poticanje domaćih i stranih investitora, ohrabrivanja poslodavaca da zapošljavaju, ali i zbog pristupa europskim fondovima.

Novalić je podcrtao da nam novi zakon o radu treba zbog nas samih a ne zbog EU i međunarodne zajednice, zbog novih radnika, ne samo sada zaposlenih, te zbog umirovljenika, omladine, invalida i svih ostalih građana.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović pozvao je zastupnike da ne usvoje ovaj zakon jer on ruši prava radnika i dovodi ih do siromaštva. Zastupnicima je poručio da reforme ne mogu ići preko leđa radnika, te da zakone mogu donositi ali time problemi tek nastaju.

Bajramović je istaknuo da će se SSSBiH boriti za prava radnika i ako zakon bude donesen “na onako sramotan način kako je donesen u Domu naroda”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čangić rekao je da pregovori o donošenju novog zakona o radu traju osam godina te da je 2012. skoro usuglašen tekst ali je tada problem bio u članu o kolektivnim ugovorima, te da su predstavnici SSSBiH povukli svoje potpise.

Istaknuo je da su tijekom pregovora o tom zakonu u Ekonomsko-socijalnom vijeću poslodavci odustali od 12 svojih amandmana, usuglasili devet, a 22 amandmana su im odbijena.

Čengić smatra da je potrebno razgraničiti poslodavce koji legalno posluju i zapošljavaju veliki broj radnika od osoba koje se bave kriminalom, a kakvih ima i među poslodavcima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com