Subota, 20 travnja, 2024

DODIK: Izetbegović želi od BiH napraviti unitarnu i šerijatsku državu, sve je zaustavio jer ne želi vidjeti Hrvate kao ravnopravne

Must Read

“Izetbegović je i neki dan rekao kako nastavlja politiku svog oca. To znači da moramo biti oprezni jer mi ovdje ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH zanima onoliko koliko je to predviđeno Daytonom”, kaže Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bakir Izetbegović najveći kočničar svih procesa u BiH jer želi od BiH napraviti unitarnu i šerijatsku državu. Dodik je rekao kako je on predsjednik Republike Srpske te da mu je ustavna obveza štititi nadležnosti i prava Srpske.

“U biti svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Bakir Izetbegović. Jako mi je drago ako misli da sam to zaustavio. Da je prošao projekt Bakira Izetbegovića i njegovog oca ovdje nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima”, izjavio je Dodik, komentirajući Izetbegovićeve izjave da je Dodik najveći kočničar svih procesa u BiH.

Dodik je podsjetio da je posljednjih pet godina, kada je riječ o europskim integracijama, Republika Srpska prihvatila mehanizam koordinacije i rješenje za presudu “Sejdić – Finci”, dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želio vidjeti Hrvate ravnopravne.

“Izetbegović je i neki dan rekao kako nastavlja politiku svog oca. To znači da moramo biti oprezni jer mi ovdje ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH zanima onoliko koliko je to predviđeno Daytonom”, kaže Dodik. On je dodao kako Republika Srpska želi jačati svoju autonomiju, pišu Nezavisne.

Predsjednik Srpske ističe da su to sve legalni politički ciljevi kao što je i referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH u kojem nema prijetnji kao što ima u Izetbegovićevim izjavama “koji prijeti i poziva na sukobe”.

“Referendum je odraz našeg stava o sili koja je ovdje vladala posljednjih 20 godina i nametanje Suda i Tužiteljstva koji nisu predviđeni u Daytonu”, rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, to odgovara Izetbegoviću i Bošnjacima koji žele zadržati takvu situaciju i zato daju ovakvu kvalifikaciju.

On je ocijenio da Srbi ne smiju prihvatiti prešutno to da su visoki predstavnici nasiljem uradili dobru stvar. Dodik je naglasio kako Izetbegović može govoriti isključivo u ime bošnjačkog naroda, a ne u ime BiH.

“Ponesen olakim zagrljajima Beograda i ponesen atmosferom i pjesmom o Sarajevu možda sada likuje, ali u svakom slučaju on je politički gubitnik”, ocijenio je Dodik.

Naime, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je za NIN da je ključni problem Federacije BiH, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na regiju “destruktivna, konfliktna politika” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Ta politika je zaustavila reformski i europski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba”, rekao je Izetbegović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ORBAN: EU lideri su nabrijani na rat s Rusijom

Lideri EU i NATO potencijalno su spremni da rasporede snage u Ukrajinu, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -