Petak, 19 travnja, 2024

NE SMATRAJU GA ANTIDAYTONSKIM: Moskva podržala referendum u RS

Must Read

MOSKVA – Moskva je podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o povjerenju u pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini.

“Slabu efikanskost pravosudnog sustava u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristranost u odnosu na jedan narod – bh. Srbe na državnoj razini”, navodi se u izjavi glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Bikantova, objavljenoj na stranicama Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska “prinuđena da pribjegava postojećim demokratskim instrumentima s ciljem da osigura realizaciju svojih zakonskih interesa”.

Bikantov je podsjetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i prije nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena putem pregovora, “ali da su oni bili malo produktivni, ne krivnjom RS”.

“Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući iu funkcioniranje sudskih organa i odstranjivanje ‘nacionalnih’ grešaka u njihovom radu, bolje rješavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih sudionika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom” , navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi u suprotom “izbjegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano miješanje Visokog predstavnika za BiH, samo destabiliziralo situaciju u BiH”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. srpnja Odluku o raspisivanju referenduma o sudu i Tužiteljstvu BiH. Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”

Referendum bi, prema toj odluci, trebao biti održan u roku od šest mjeseci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NIKŠIĆ JE U PRAVU: Negiranje genocida u Grabovici i omalovažavanje žrtava sramota i moralni sunovrat BH društva i Tužiteljstva

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih obitelji teška je sramota i moralni sunovrat političkog sustava koji bi zbog sudski...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -