Srijeda, 24 travnja, 2024

Islamska zajednica BiH traži formiranje Distrikta Srebrenica

Must Read

Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine poziva nadležne bh. institucije i međunarodnu zajednicu da formiraju distrikt Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići, gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima.

U Deklaraciji o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koju je usvojio Sabor Islamske zajednice BiH, navodi se da vlasti Republike Srpske, koje uporno poričući genocid, u proteklih 20 godina nisu uspjele osigurati jednaka prava i standarde svim građanima, posebno Bošnjacima.

Navodi se da bi distrikt bio pod jurisdikcijom BiH primjenjujući etnička prava predstavljanja u svim institucijama i organima distrikta prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine. Od Visokog predstavnika za BiH Sabor IZBiH traži da odmah donese Zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe, nošenja, isticanja ili korištenja naziva, oznaka, zastava, amblema i simbola koje su koristile Vojska Republike Srpske i Policija RS-a kao izvršioci genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij BiH. Sabor IZBiH očekuje da Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH izrade program “Ne genocidu”, koji bi u periodu od 15 godina osigurao potrebne uvjete za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima na prostoru Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Milića i Žepe i povratak na demografsko stanje iz popisa stanovništva 1991. godine, i to izgradnjom infrastrukture, razvojem poljoprivrede, izgradnjom modernih proizvodnih kapaciteta, zapošljavanjem povratnika, modernim školstvom, itd.

U tom smislu, očekuje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije, BiH i svi drugi koji izraze želju da budu donatori uspostave međunarodni fond za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu “Ne genocidu”. Sabor IZBiH poziva nadležne bh. institucije da donesu obrazovne programe koji će budućim generacijama prenijeti lekcije o štetnim posljedicama ranijih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Također, traži najoštrije kažnjavanje organizatora i počinilaca genocida i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima i da se osiguraju uvjeti za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, povratak u Republiku Srpsku Bošnjaka i povratak svih na svoja ognjišta u BiH. Ponavljajući načelo da nema kolektivne krivice, Sabor IZBiH ukazuje na “kolektivnu odgovornost srpskog naroda za priznanje da su u ime tog naroda počinjeni zločini, uključujući i zločin genocida, stoga i na obavezu da se srpski narod suoči s posljedicama počinjenoga genocida”. Sabor IZBiH poziva nadležne u Republici Srpskoj i nadležne u BiH da osude genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, da podrže, odnosno pomognu privođenju pravdi počinilaca genocida i svih počinilaca ratnih zločina u BiH od 1992. do 1995. godine.

Sabor Islamske zajednice BiH deklaracijom želi dati doprinos uspostavljanju povjerenja i ostvarenju pomirenja kroz odbacivanje terora, zločina i genocida zauvijek a gradnjom suverene, demokratske, pravedne, napredne i evropske BiH, javlja agencija MINA .

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sight care
sight care
3 months ago

SightCare supports overall eye health, enhances vision, and protects against oxidative stress. Take control of your eye health and enjoy the benefits of clear and vibrant eyesight with Sight Care. https://sightcarebuynow.us/

Последний

NITKO VIŠE NEĆE RASTAPATI VESNU ŠKARE OŽBOLT: “Svako približavanje HDZ-u znači približavanje Suncu. Topiš se, nestaješ”

NEKADAŠNJA ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u Novom danu na N1, gdje je komentirala plan oporbe da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x