Srijeda, 24 travnja, 2024

VLADA FEDERACIJE: Nakon platformaške rasipnosti smanjenje broja zaposlenih, rezanje plaća, socijalna davanja i ostali ekstremni sportovi

Must Read
Vlada je kao jednu od prvih mjera u svom programu navela “donošenje moratorija na sva zapošljavanja, izuzev nužnih stručnih kadrova u javnom sektoru, pri čemu će se prirodnim odljevom radne snage smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plaća”.
Federalna vlada Fadila Novalića (SDA) na jednoj od posljednjih sjednica usvojila je program rada za mandatni period 2015.-2018. godina. Program rada, umjesto na samom početku, usvojen je gotovo tri mjeseca od formiranja Vlade.

Avaz je došao u posjed ovog akta u kojem je vidljivo da se mjere Vlade FBiH uglavnom svode na smanjenje broja zaposlenih, ukidanje naknada na plaće te uvođenje dodatnih nameta.

Radna mjesta

Vlada je, naime, kao jednu od prvih mjera u svom programu navela “donošenje moratorija na sva zapošljavanja, izuzev nužnih stručnih kadrova u javnom sektoru, pri čemu će se prirodnim odljevom radne snage smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plaća”.

Vlast, također, namjerava “analitičkom procjenom radnih mjesta utvrditi objektivan broj zaposlenih potreban za efikasnu i racionalnu organizaciju javne uprave”.

A nakon smanjenja broja ide se na ukidanje prinadležnosti.

-Jedna od prvih mjera u cilju izjednačavanja načina obračuna dažbina po osnovu rada, po uzoru na EU, će biti ukidanje naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz, regres), te ekvivalentno smanjenje postotka obaveza po osnovu plaća. Kada je u pitanju obračun plaća, planira se uvođenje platnih razreda, sa ciljem stvaranja uvjeta za povećanje plaća, a samim tim i standarda radnika s nižim primanjima – navodi se u programu.

U Vladinom programu je i novi zakon o radu, koji je već odavno uzburkao strasti sindikata, jedna od ključnih mjera. U najkraćem, Vlada novim zakonom o radu želi uvesti “veću mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme i zapošljavanje sa skraćenim radnim vremenom, kao i nove kolektivne ugovore s ograničenim rokom trajanja”.

Veće putarine

U sektoru rudarstva namjerava se nastaviti s “restrukturiranjem koncerna “Elektroprivrede BiH”, s naglaskom na restrukturiranje rudnika u operativnom, kadrovskom i financijskom smislu”.

Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, u programu se ističe da će Vladi biti potrebni novi izvori financiranja, a pod kojima se podrazumijevaju “dodatne akcize na naftne derivate te povećanje putarina na registraciju vozila”.

Rekonstrukcije željezničkog koridora 5C Vlada namjerava financirati sredstvima od uvođenja akcize na naftu u iznosu od pet feninga po litru.

Poslodavcima u sektoru tekstila, obuće i kožarstva Vlada predviđa “podizanje postojećih obaveza od 125 KM na uposlenike s minimalnom plaćom na 150 KM, ali uz obuhvat svih radnika koji rade na tzv. ciklusnom vremenu”.

Dok s jedne strane planira smanjiti broj uposlenih, Vlada s druge namjerava formirati nove institucije, poput direkcije za upravljanje privrednim društvima s poteškoćama te agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća.

Namjera je i da se u upravljačke strukture Razvojne banke FBiH i Fondacije “OdRaz” uvedu privrednici te korisnici sredstava, što bi značilo da se ide suprotno dosadašnjoj praksi, kada su za direktore imenovane osobe iz političkog života. Ostaje da se vidi hoće li ovo biti izvodivo.

Socijalna davanja

Socijalna davanja planiraju se zadržati na dostignutoj razini, a Vlada to želi učiniti “pravednijom raspodjelom onoga što nam je na raspolaganju”.

– S obzirom na u posljednje vrijeme izražene tenzije u mandatu prethodne Vlade vezane za braniteljsko-invalidsku zaštitu, potrebno je raditi na uspostavi jedinstvenog ivanproračunskog fonda. Dostignuti obim prava i izdvajanja za braniteljsku populaciju neće se smanjivati, tvrdi se u programu.

Također, programom se obećava cjelokupna reforma sistema mirovinsko-invalidskog osiguranja, što već duže traže međunarodne financijske institucije.

Novi porezi

Kada je riječ o novim nametima, Vlada, između ostalog, planira uvesti porez na nepokretnu imovinu, porez na pokretnu luksuznu imovinu (automobili veće kubikaže). Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak namjeravaju se oporezivati dobici od igara na sreću.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x