Srijeda, 24 travnja, 2024

Zaboravljeno groblje u Mostaru

Must Read

Na redakcijski mail našeg portala stigla je informacija o čišćenju Partizanskog groblja u Mostaru, te smo pozitivno iznenađeni odlučili provjeriti o čemu se radi.

Na samom ulazu u ovo ‘arhitektonsko čudo’, kako su nekada zvali remek djelo Bogdana Bogdanovića, pokošena je trava i smeće je skupljeno na manje hrpice, no sve dalje iza ‘vrata’ gradske nekropole ostaje isto.

Zaboravljeno groblje prekriveno zaraslom šikarom i smećem, tako ostaje spomenik vandala i devastiranosti, okupljalište narkomana i uživatelja alkohola, koje će očito pričekati još dosta vremena da mu građani Mostara vrate oduzeti ponos i ljepotu.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. u čast poginulima u NOB-u. Za njegov izgled zaslužan je arhitekt Bogdan Bogdanović. Spomen-groblje je jedan od simbola Mostara i svakako među najimpresivnijim arhitektonskim projektima Balkana.

Groblje ima 661 nadgrobnu ploču, koje imaju simbolično značenje, kao i cijeli spomenik. Oblici nadgrobnih ploča kojima su obilježeni pali borci podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća ovog starog grada. Uništavanje ovoga spomen-obilježja traje više od dva desetljeća.

Bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Koja je uloga sarajevske influencerice unutar razbijenog narkokartela

Završeno je prvo ročište za petoricu osumnjičenika uhićenih u operaciji "Black That 2", za koju su zatražene i oslobođene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -