Srijeda, 24 travnja, 2024

Marija Braut otišla tiho

Must Read

U 86. godini umrla je Marija Braut, poznata fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba. Posljednju veliku izložbu – “Nepoznati Zagreb Marije Braut” imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu. Bilo je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba kakav pamte starije generacije.
Braut je rođena 1929. u Celju, a od 1941. je živjela u Zagrebu. Njezine se fotografije čuvaju u zbirkama nekoliko zagrebačkih muzeja i Hrvatskom državnom arhivu. O svom životu i radu progovorila je u dokumentarnom filmu “Marija hoda tiho” iz 2009.

Nemreš sve na lijepo preživjeti, ali one najbitnije stvari su mi bile lijepe. I zato sama sebe zovem sretnom ženom. Kaj ja mogu?

 

O braku

„To nije vedar film, ima sumornu notu baš kao i moj život; ničim se više ne da popraviti, kaj je tu je“, izjavila je tada. Prema pisanju Večernjeg lista, za  Braut je jedno od najljepših razdoblja vrijeme kad je plesala i pjevala u Ladu, ali i sudbonosno. U Ladu je naime prvi put ugledala Seada Saračevića, poznatog novinara, i u sebi odlučila da će biti njezin. Brak, u kojem je rođeno dvoje djece, trajao je međutim jedva nekoliko godina. Obitelj se raspala na bolan način, Marija je napustila i muža – koji ju je varao s drugim ženama, kaže ona – i djecu. Izabrala je samoću, a dojmljiv je razgovor između nje i kćeri Ranke o trenutku rastanka. Svo četvero pakiralo je majčine stvari dok je pred kućom čekao taksi koji će ih zauvijek razdvojiti i udaljiti. No, svatko je Marijino napuštanje malodobnog sina i kćeri vidio drugačije, a promatraču je jasno da su na emotivnom planu svi izgubili.
 

O smrti sina

„Draže bi mi bilo da je otplovio predoziran, nego iscipelaren i izubijan do smrti od ‘prijatelja’, budućeg liječnika, kasnije osuđenog na sedam godina zatvora. Njemu je zabranjen pristup medicini, ali on je danas slobodan čovjek“, izjavila je o nasilnoj smrti sina koja je promijenila njen život 1997. godine. Kako stoji u arhivi Slobodne Dalmacije, ubojica je nakon što je izudarao Bojana pomislio da je mrtav pa mu je užetom vezao vrat, noge i ruke, te ga stavio u vreću i bacio u kontejner zbog čega se ugušio.

O svom životu

Po prirodi poziva Marija je kroz život srela mnoge poznate ljude. Izdvojila je susret s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom na snimanju “Sutjeske”, gdje je bila službena fotografkinja. Opčinile su je glumičine ljubičaste oči “u koje su svi zurili, pa i ja”, a Burton s bocom votke. Sjedili su dok je nisu ispraznili do dna, zabilježio je Večernji. Film se umjetnošću autorice s dvjestotinjak izložbi iza sebe bavi na samom kraju. U duhu toga je i njezin komentar: „Ja odoh, fotografije ostaju.“
„Nemreš sve na lijepo preživjeti, ali one najbitnije stvari su mi bile lijepe. I zato sama sebe zovem sretnom ženom. Kaj ja mogu?“, rekla je o sebi, kako su je zvali, Mare bez koje Zagreb više nikada, ali baš nikada, neće biti isti.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bradara podržala strateške planove HP Mostar i HT Eronet – Hrvatski Medijski Servis

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, danas je u Mostaru izrazila snažnu podršku za inicijative Hrvatske pošte d.o.o....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x