Petak, 29 ožujka, 2024

IVANIĆ: Dodikova priča o referendumu proizvodi dodatnu nestabilnost

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u utorak u Grudama kako bi Dodikove najave referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH mogle proizvesti dodatnu nestabilnost u Bosni i Hercegovini.

– Imam utisak da on (Dodik) ovaj put misli ozbiljno. Zna li koji je korak poslije, nisam siguran. Zna li koje su posljedice, ni to nisam siguran. Poslije toliko godina priče, mislim da je on ozbiljan i to će sad biti potpuno nova situacija. Ući ćemo u jednu vrstu političke nestabilnosti, ali nadam se da će se iz ovog izvući lekcije – kazao je Ivanić novinarima prilikom otvaranja novog proizvodnog pogona tvrtke Violeta.

Dodao je kako se nada da će Sud BiH početi isto ponašati prema svim žrtvama te da će se ozbiljnije angažirati u borbi protiv korupcije i kriminala čime bi, kako je rekao Ivanić, taj sud sebi vratio dignitet.

– Poslije brzog puštanja Orića na slobodu i euforije u povodu toga, dolazi druga strana medalje. Sve je to jedan sklop, u ovom poslu nema nevinih i na svim stranama ima odgovornih za stanje u kojem se nalazimo – smatra Ivanić.

Komentirajući Dodikove izjave, član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je to dio Dodikove političke strategije koja traje već duže vrijeme te da on “razumije jezik kojim priča Dodik”.

– Dodik ima svoju političku strategiju i način komuniciranja s javnošću, i on to radi već jedno vrijeme, rekao bih, uspješno. Ja imam vrlo jasan stav oko BiH i on je nedvojben. BiH jedinstveno ekonomsko i pravno područje, BiH kao dio euroatlantskih projekata, stabilna BiH, bez unutarnjih podjela. Kako ćemo do toga doći, na nama je da pokažemo vještine u toj političkoj komunikaciji, jer bez predstavnika srpskog naroda u BiH se ne može ništa ostvariti, kao ni bez predstavnika Bošnjaka ili Hrvata – kazao je Čović.

Kada je u pitanju politička kriza u Federaciji BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je kako nova izvršna vlast u većem entitetu od samog početka nije imala potporu parlamentarne većine, o čemu se do sada nije govorilo.

– Mi smo manjinska vlada već tri ili četiri mjeseca. Bolje da budemo još dva mjeseca, ali da napravimo konstrukciju političke potpore Parlamentu Federacije BiH, koja će osigurati stvarnu stabilnost, a ne da igramo neku igru – izjavio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se do jeseni na svim razinama vlasti u BiH “ispregovarati odnosi koji će biti stabilni, kao što se trebalo uraditi odmah na startu”.

Po Čovićevim riječima, u proteklom razdoblju predstavnici različitih političkih opcija “pomalo su lutali” i bespotrebno ulazili u sukobe oko kadroviranja u javnim poduzećima.

– U najdemokratskijim društvima u svijetu, kad dolazi nova vlast, oni koji su u ime neke politike došli zahvale se i odu, i dolaze novi. Umjesto da smo mi to uradili kako smo se i dogovorili, završili tu priču za tri-četiri dana i posvetili se ekonomskim pitanjima, neki bi se nadmudrivali i bavili se sami sobom – zaključio je Čović.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, kazao novinarima da je to “jedna vrlo opasna aktivnost za BiH u koju se Dodik upušta”.

– Aktivnost sa, rekao bih, nesagledivim posljedicama za ukupnu stabilnost u BiH. Mogu mu samo poručiti da se ne igra sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH”, kazao je Džaferović.

U ovom slučaju, istaknuo je, u pitanju je suverenitet BiH i njenih institucija.

“Što prije to shvate svi u BiH, to će prije biti bolje svima u BiH”, kazao je Džaferović

Podsjetimo, Veleposlanstvo SAD-a istaknulo je danas kako entiteti ne mogu organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi, ali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je sinoć objavio kako će izgledati referendumsko pitanje, ukoliko mu ‘zeleno svjetlo’ da entitetski parlament.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com