Četvrtak, 18 travnja, 2024

NOVI OBRAT U GRČKOJ DRAMI Eurogrupa odbacila novi Tsiprasov prijedlog, on je spreman odustati od referenduma

Must Read

NOVI OBRAT U GRČKOJ DRAMI Eurogrupa odbacila novi Tsiprasov prijedlog, on je spreman odustati od referenduma

Angela Merkel kaže da Njemačka o novom grčkom prijedlogu neće raspravljati prije referenduma

>>> NOVO 20:21 Prema informacijama agencije AFP, na hitnim konzultacijama eurogrupe odbačen je najnoviji prijedlog grčkog premijera Tsiprasa o dvogodišnjem programu vraćanja dugova.

————————-

20:05 Malteški premijer Joseph Muscat rekao je za agenciju Reuters da je Grčka spremna odustati od najavljenog referenduma ako bude postignut dogovor o nastavku pregovora.

————————-

Između Atene i Bruxellesa u tijeku su kontakti kojima je cilj u posljednji trenutak postići sporazum o grčkom dugu, rekao je jedan grčki dužnosnik, a njemačka kancelarka Angela Merkel istodobno je izjavila da ona ne zna ništa o novoj europskoj ponudi Grčkoj.

U tijeku su kontakti u cilju postizanja sporazuma u posljednji trenutak, izjavio je jedan grčki dužnosnik, nekoliko sati prije isteka roka.

“Postoje inicijative”, rekao je, ne govoreći o detaljima.

Kasnije je stigla vijest da je grčki premijer Alexis Tsipras uputio potpuno novi prijedlog za rješenje dužničke krize. Riječ je o programu koji bi trajao sljedeće dvije godine, ali njegovi detalji zasad nisu jasni.

‘Grčka je vlada danas predložila dvogodišnji sporazum s Europskim stabilizacijskim mehanizmom kako bi u potpunosti pokrila svoje financijske potrebe paralelno s restrukturiranjem duga’, navodi se u kratkom priopćenju iz Tsiprasova ureda.

U istom se priopćenju navodi i da Grčka ostaje za pregovaračkim stolom te da Atena i dalje želi zadržati euro.

Grčka je zatražila od vjerovnika i da “na kraće razdoblje” produže postojeći program pomoći kako bi se tehnički izbjegao bankrot do donošenja novog kreditnog paketa.

Još nije poznato na koji će način vjerovnici odgovoriti na prijedlog, piše Reuters.

Šef eurogrupe iznenada otkazao gostovanje na televiziji zbog ‘hitnih obveza’

Čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem iznenada je otkazao gostovanje na nizozemskoj RTL televiziji navodeći “hitne obveze”, prenosi Reuters.

Agencija AFP javlja da će čelnici eurogrupe održati izvanrednu telefonsku sjednicu u 19 sati po hrvatskom vremenu kako bi se konzultirali oko najnovijeg prijedloga Atene.

No, njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da njezina država neće sve do grčkog referenduma u nedjelju razmatrati treći prijedlog Grčke o paketu financijske pomoći. Njezinu je izjavu u utorak prenijela agencija dpa.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je nešto ranije još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja, potvrdili su u utorak ujutro izvori iz EU i grčke vlade. Prema toj ponudi, predsjednik grčke vlade Alexis Cipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Tsipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Premda ne postoje naznake da bi Tsipras prihvatio Junckerov prijedlog i u ponedjeljak je rečeno da će Tsipras na referendumu zaokružiti “ne”, jedan vladin dužnosnik u Ateni izjavio je u utorak poslijepodne da je Tsipras u utorak razgovarao telefonom s Junckerom i čelnikom Europske središnje banke Mariom Draghijem. To se odvilo prije nego što je poslao vlastiti prijedlog za rješenje krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u međuvremenu nije podržala optimizam glede mogućeg dogovora u posljednji trenutak.

“Program istječe točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu. I nisu mi poznate nikakve naznake o nečemu drugome”, rekla je Merkel u Berlinu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom kosovske vlade Isom Mustafom.

“Neovisno o tome, jasno je da nećemo zatvoriti komunikacijske kanale noćas nakon ponoći … to znači da ostaju otvorena vrata za razgovore, ali ne mogu reći ništa osim toga”, dodala je njemačka kancelarka.

Upitana zna li išta o Junckerovoj ponudi Grčkoj, Merkel je rekla: “Sve što znam jest da je komisija dala posljednju punudu u prošli petak”.

Grčka neće u utorak MMF-u platiti ratu kredita – ministar financijaATENA – Grčka neće u utorak platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je ministar financija Yanis Varoufakis, dodajući kako se u Ateni ipak i dalje nadaju da će s kreditorima u posljednji tren postići dogovor o financijskom paketu.Na pitanje novinara hoće li Grčka u utorak uplatiti ratu MMF-u, Varoufakis je odgovorio niječno. Upitan je li moguć dogovor u posljednji tren s kreditorima – budući da u ponoć istječe aktualni program – grčki je ministar odgovorio: “Nadamo se”.

U međuvremenu su novinske agencije izvijestile da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao grčkoj vladi još jednu ponudu kojom bi se u posljednji tren ipak omogućio dogovor i utro put prijeko potrebnoj financijskoj injekciji za Grčku.

U Komisiji tvrde da je Junckerov jučerašnji prijedlog identičan onome od petka dok mediji pišu o izmijenjenim uvjetima o dodacima na mirovine. Neki pak izvješćuju da je usvojen i grčki prijedlog o smanjenju PDV-a na usluge hotelskog smještaja s 23 na 13 posto.

Zasada nema naznaka da bi premijer Aleksis Cipras mogao u konačnici ipak prihvatiti zahtjeve kreditora koje je u više navrata nazivao “poniženjem” pa je za 5. srpnja sazvao referendum kako bi Grci glasovali o predloženim novim mjerama štednje.

Glavni grčki pregovarač Euklid Tsakalotos u ponedjeljak se pozvao na često spominjanu nužnu fleksibilnost, kazavši kako Grčka u idućim danima priželjkuje više fleksibilnosti na strani kreditora.

“Što grčka vlada misli o predloženoj fleksibilnosti institucija? To bi bila izvrsna ideja”, kazao je Tsakalotos u priopćenju. “Radujemo se većoj fleksibilnosti u idućim danima.”

Dodao je i da je predstojeći grčki referendum o uvjetima za financijski paket dio pregovaračkog procesa, a ne zamjena za pregovore. Sažimajući u priopćenju rezultate pregovora iz proteklih mjeseci, čelnik grčkog pregovaračkog naglašava da se stanje u grčkom gospodarstvo ne bi poboljšalo da su prihvaćeni prijedlozi međunarodnih kreditora.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

“SRČEKO” SAVEZNIKA KONAKOVIĆA PLENKOVIĆU Evo što još dobivate glasom za DC Mate Granića (u šali HDZ)

Ovih dana smo više puta smo podsjetili kako je Mate Granić, nakon što su mu propali predsjednički izbori 2000.,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -