Petak, 29 ožujka, 2024

VIDEO SNIMKA JEDNE LIJEPE NEOOTOMANSKE PRIREDBE: Martin dobio “Sertifikat pokorenog”, daidže to zovu Ahdnama….

Must Read

Predsjednik HDZ 1990. , izaslanik u hrvatskom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Martin Raguž primio je danas Zlatnu Ahnamu za 2015., koju dodijeljuje društvo “Bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor, u sklopu obilježavanja, kako je navedeno u priopćenju, “Dana Sultan Fatihove AHDNAME – Dana multikulturalnosti, interkulturalnosti,  zajedništva, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini.”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Povelja Zlatna Adhnama za 2015. godinu; “ za sveukupan doprinos obnovi nezavisnosti, međunarodnom priznanju, obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine”,  uz Raguža dodijeljena je i Senadu Šepiću, visokom dužnosniku SDA, Slobodanu Bobanu Stajiću i Elijasu Tauberu.

Zahvalnice,  “za podršku i doprinos afirmaciji Ahdname , kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, dodijeljene su Hamdi Katici, izvršnom direktoru BH Telecoma, Salmiru Kaplanu i Ivici Šariću, dužnosnicima SDA te udruzi Fatih- Mulo draž.

Poveljom Prijatelj Bosne za 2015. godinu ”u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos, očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine”,  Organizacijski odbor: odlučio je odlikovati turskog predsjednika Recepa Taipa Erdogan, Papu Franju i Tadeuša Mazovjeckog.

 

Nema potvrde da će papa Franjo primiti ovo priznanje.

Priznanje pokorenima

U priopćenju udruženja bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor međuostalim se navodi da će ovo udruženje “već desetu godinu, na  mjestu Bosanske duhovnosti, inspirirani snažnom porukom velikana i osvajača Svijeta Sultan Mehmed Fatih Hana i Duhovnog predvodnika Bosanskih Krstjana Fra Anđela  Zvizdovića , zajedno proslaviti poštovanje i uvažavanje pokorenih i osvojenih od strane do tada nepobjedivih i nezaustavljivih  osvajača Osmanlija”.

U priopćenju se dalje navodi kako je sultan Fatih Ahdnamom dao i zajamčio najviša prava i slobode i onima koji nisu sljedbenici Islama…

Izjava Franjevačke provincije Bosne Srebrene o Adhnami

Podsjetimo, Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene u povodu 550. obljetnice Ahdname u svibnju 2013. usvojila je posebnu izjavu. Očitovanje bosanskih franjevaca o Adhnami prenosimo u cijelosti:

Definitorij Franjevačke provincije Bosne Srebrene, na svom redovnom zasjedanju 28. svibnja 2013. – tj. točno na dan 550. obljetnice izdavanja Ahdname – donio je sljedeću

                                                                                     I Z J A V U
Mi, bosanski franjevci ne možemo u ovom povodu slaviti nikakvu obljetnicu, jer za nas ovo nije obljetnica za slavlje. Naime, prije 550 godina nekada slavno Bosansko kraljevstvo je uništeno, posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je vjerolomno pogubljen (5. lipnja 1463.), bosanska kraljica Katarina Kotromanić-Kosača je doduše uspjela pobjeći iz Bosne, ali se nikad više nije mogla vratiti u svoje kraljevstvo. Ovo je, dakle, godišnjica naše nacionalne i državne tragedije.

Malo svjetlo u velikoj tami jest bila Ahdnama, ali je ona vrlo često bila samo mrtvo slovo na papiru. Često je gažena i nije poštivana od mjesnih moćnika, iako je bila i ostala neka pravna podloga za franjevačko inzistiranje na osnovnim ljudskim pravima u Otomanskom carstvu.

Neki Ahdnamu uzdižu na mjesto koje joj ne pripada – kao da je to bila prva Magna charta libertatum. Naprotiv, čak 1150 godina prije toga, 313. god. poslije Krista, kršćani su dobili još važniju povelju, Milanski edikt, od rimskog cara Konstantina Velikog. Ove godine slavimo 1700. obljetnicu toga dokumenta. Razlika između Ahdname i Milanskog edikta je ogromna. U Rimskom carstvu prije toga edikta svi su građani imali slobodu vjere osim kršćana, a u Osmanskom carstvu nitko nije imao slobode vjere osim muslimana. Milanski edikt priznaje i kršćanima ono što su imali svi drugi građani Rimskog Carstva, a Ahdnama tolerira kršćane i Katoličku Crkvu, što inače u Otomanskom carstvu nije bio običaj.

Ako se mi danas možemo prisjetiti nečega velikog iz tih dana – onda je to veličina fra Anđela Zvizdovića, koji je i u tom trenutku nacionalne i državne tragedije uspio nadići sebe i svoj povijesni trenutak i stupiti pred osvajača, tražeći slobodu vjere svome narodu – priznajući da je njegov narod izgubio svoju političku slobodu i samostojnost.

Određena veličina i politička mudrost može se priznati i Mehmedu II. el Fatihu – jer je znao ocijeniti da mu osvojena zemlja ne vrijedi ništa bez njezina stanovništva, koje će tu zemlju obrađivati i njemu davati porez, pa je zato i dao Ahdnamu fra Anđelu, naglašavajući jasno da ona vrijedi samo dotle „dok su oni poslušni i vjerni“ njegovoj zapovijedi, kao što izričito glase završne riječi Ahdname.

Mi, bosanski franjevci, ne prenaglašavajući niti podcjenjujući značenje Ahdname, uvijek ćemo – poput fra Anđela Zvizdovića – nastojati gajiti dobre odnose sa svim svojim susjedima i voditi konstruktivan i miroljubiv dijalog sa svim ljudima dobre volje, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i ideološku pripadnost.

U tom duhu svim našim sunarodnjacima, kao i prijateljima slobodne i samostalne Bosne i Hercegovine, želimo MIR I DOBRO! U ime Uprave Bosne Srebrene  fra Lovro Gavran, provincij. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com