Petak, 29 ožujka, 2024

I U EU I STATE DEPARTMENT: Nemamo više vremena za BiH

Must Read

BiH više nije u fokusu SAD i međunarodne zajednice, kao što je to bila početkom devedesetih godina, rečeno je na raspravi u Washingtonu, održanoj u Institutu Johns Hopkins, na kojoj su sudjelovali Lars Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, i Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika.

Yee je rekao kako su vlade SAD i drugih zemalja sada fokusirane na mnogo svjetskih problema te kako su ograničeni i resursi i vrijeme koje oni mogu posvetiti BiH. Rekao je da je potrebno ispuniti tri uvjeta da BiH krene naprijed – da političari i građani koji su ih izabrali pokažu volju za donošenjem teških odluka i reformi, da međunarodni akteri koordiniraju svoje napore i da se ključne reforme počnu provoditi prije izbornog ciklusa.

Dodao je kako SAD podržava europski pristup koji u prvi plan stavlja socijalne i ekonomske reforme, ali uz očekivanje da to kasnije dovede do ozbiljnijih institucionalnih i sustavniih promjena, bez kojih, kako kaže, nije moguće ostvariti istinski napredak.

“Bit je da sadašnja europska inicijativa počne sa socijalnim reformama. Podržavamo je jer očekujemo da će voditi ka promjenama Daytona”, rekao je Yee.

Vigemark je istaknuo kako je Europa često bila kritizirana da nije uspjela na pravi način odgovoriti na ono što se dogodilo u BiH, uz napomenu da se europska zajednička obrambena i sigurnosna politika u velikoj mjeri razvijala kao odgovor na ono što se događalo na zapadnom Balkanu. Rekao je kako je prijedlog Njemačke i Velike Britanije o novom pristupu, koji je prihvaćen kao europska inicijativa, vratio BiH na europske tračnice, ali da zahtijeva podršku stranaka i svih političara u BiH.

Komentirajući zašto u fokusu EU nije ustavna reforma, Vigemark je rekao da je iskustvo s neprovođenjem odluke “Sejdić i Finci” pokazalo kako je teško riješiti čak i samo jedno osjetljvo pitanje daytonskog uređenja, ali se očekuje da će se BiH kretati od Daytona ka Bruxsellesu. U ovom trenutku, dodao je, fokus je na socijalnim i ekonomskim reformama uz uvjetovanje financijske pomoći BiH uz tijesnu koordinaciju s međunarodnim finanscijskim institucijama.

“Fokusirani smo na reforme koje se ne mogu odbijati pod izgovorom da štete pravima bilo koje etničke ili bilo kakve druge grupe”, rekao je Vigemark. Naglasio je kako je u ovom trenutku, osim reformi, fokus na mehanizmu koordinacije s naglaskom na koordinaciju, što, kako je objasnio, znači da se ne uzimaju nadležnosti entitetima.

(www.nezavisne.com)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

MIKULIĆ: Demistifikacija narativa većinske hegemonije na Federalnoj televiziji

Sinoć sam gostovao u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji. Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com