Petak, 29 ožujka, 2024

GORAN RAGUŽ: John R. Kasić; Hrvat predsjednik SAD-a

Must Read

kasicNikada u povijesti se nije desilo da Amerikanac tog podrijetla dodje tako blizu Bijele kuće!

John R. Kasić je rodjen 13.5.1952. McKees Rocks, Penn, od oca Johna, Čeha rodjenjem, poštara po profesiji i majke Ann, Hrvatice, kućanice. Sebe drži i Hrvatom i Čehom, no prije svega, guverner je Republikanac i to stamen i uporan toliko, da su napokon i svjetla sve američke javnosti tu.

(Za kuriorzitet, jutros mi prijatelj, Demokrat, lijev do koske, za guvernera Kasića reče da bez obzira śto ga ne voli kao Republikanca, nema zaista ništa loše reći o njemu!)

______-piše: Goran Raguž l poskok.info

 

Roditelji su mu ubijeni u tragičnoj saobraćajki koju je izazvao pijani vozač. Studira političke znanosti na državnom Sveučilištu Ohio, gdje 1975. g. i počinje političku karijeru kao pomoćnik senatora Buza Lukensa. U prvom braku je bio oženjen sa Mary Lee Griffith sa kojom nije imao djece. I poslije razvoda je nastavila raditi za njegove kampanje. Sada je oženjen sa Kareen i imaju bliznakinje Emmu i Reese!

Nakon što je 1978. glatko osvojio mjesto u Senatu Ohia, 1983. ulazi u 99. Kongres SADa kao zastupnik 12. okruga gdje pripada Columbus. Dalje je sve povijest. Mnogo puta glasa po vlastitoj savjesti, osobito kada sa sobom povlači i 42 druga republikanska kongresmena koji izglasavaju Clintonov Zakon o zabrani automatskog oružja, a to mu donosi stigmu u vrhovima stranke no začudjujuće ne i kod republikanskog puka koji očevidno cijeni načelnost i hrabrost svog zastupnika. Tog vremena, Bob Dole ga scanira za potpredsjedničkog kandidata, no uzima Johna Kempa. Svakako, najznačajniji domet mu je kao Predsjedavajućem kongresnog komiteta za budžet, 1997. g. kompozicija prvog izbalansiranog budžeta od 1969. g. Tu svakako treba dodati i glavnu ulogu u kreiranju Goldwater – Nicholsovog zakona, koji prvi put od formiranja DoD ga restruktuira na novi način. Za čast, pok. Ronald Reagan ga poziva da bude prisutan potpisivanju.

Iako je sastavio anketni odbor za provjeru svoje težine na mogućim predsjedničkim izborima, odmah je odustao i ponudio svu pomoć bitno jačem kandidatu, sa kojim je dijelio sva svoja uvjerenja, GW Bushu! Politikom se uglavnom prwstaje baviti i prelazi u privatnike gdje jedno vrijeme uredjuje talk shaw za Fox i radi kao investicijski bankar za Lehman bros. do njihove propasti 2008. Skoro stalno, kao vrlo jakom kandidatu, GOP mu nudi pomoć da se kandidira za guvernera Ohia. Odbija, sve do 2010.

U prvom pokušaju pobjedjuje Teda Stricklanda i 10.1.2011. g. polaže zakletvu za guvernera. Što je sve učinio u svom prvom mandatu skoro i tehnički bankrotiranog Ohia, danas je izvjestan recept za cijelu USA. Smanjuje poreze, unaprijedjuje školstvo, otvara masu novih radnih mjesta i izbore 2014. g. dobija nikada vidjenom pobjedom u historiji te države! Pobjedjuje u 86 od 88 okruga i neumitno sebe postavlja za najjačeg kandidata Republikanske stranke i to samo ako se odluči da kreće.

Dok pišem ovaj tekst, još se ne zna, no kao ovisnik o pogadjanju rezultata, već ga vidim kako se diže. Moćan, pošten i pametan na jedno mjesto koje sada plače za takvim kvalitetima.

Sjećam se vremena kada sam kao jako mlad i jako naivan, sa slavljem dočekao izbor Jimmija Cartera za predsjednika i odlazak mrske Nixonove administracije koju nije mogla spasiti ni jedna moćna pamet nepravedno zapostavljenog predsjednika Forda. Svi smo od Mr. Cartera očekivali čudo, ono ljudska prava, demontiranje zločinačkog SSSRa i satelita mu poput Tita, Gadaffija, te znanih i neznanih sovjetsko – nesvrstanih satrapa s koca i konopca. Dobili smo čovjeka koji je mjesec dana poslije inauguracije rekao da Brežnjevu treba pomoći da komunizam reformira iznutra. Led se uvukao u srca. Sljedeća logična greśka mu je bila da posluša svog potpredsjednika Mondalea i pomogne povratak Homeinija u Iran. Ta se još uvijek plaća robovanjem teokraciji jednog prekrasnog naroda. Led u srcuma koji osjećamo i danas dok Obama se zajedno sa istim Iranom bori protiv ISISa i Al Quaide u Iraku i Siriji, a na jugu sa saveznicima Saudijskom arabijim, emiiratima, Al Quaidom i ISISom protiv Yemenskih Šiita potpomognutim Iranom. Još je zato dobio i Nobelovu nagradu?! Da nije tužno, čovjek bi plakao od smijeha! Eto zašto John R. Kasić ne samo da može, već treba biti predsjednik USA. I ova država – protektorat treba suvislog čovjeka. Da se napokon američki veleposlanici stave u funkciju svog diplomatskog statusa, a ne regulatora sarajevskih neprilika i demonstracija.

Demokrati ne mogu izbaciti ni jednog suvislog kandidata jer su paradoksalno, blokirani sa svojom najjačom kandidatkinjom, Hillary Clinton ili kako je se već tepa od kaosa koji je napravila u Državnom tajništvu, Killary. Serija nevidjenih grešaka koje je napravila kao šefica diplomacije, osobito one koje su koštale mnogo ljudskih żivota, samljeće je na bilo kojim izborima za bilo što. Vjerujem da je toga u potpunosti svjesna, no tvrdoglava je toliko da se niti može niti hoće povući. No zapravo, svejedno je koga oni uopće mogu izvući. Obama im je sahranio sve šanse za jedno makar 2 – 3 mandata.

Kod GOPa sve je uglavnom definirano. Senatori Rand Paul, Ted Cruz, bivši superuspješni guverner Floride Jeb Bush, no ipak se čeka što će biti sa državom koja je odlučila nekoliko predsjedničkih izbora, sa Ohiom i njegovim guvernerom Johnom R. Kasićem. Dobro, svi ćemo čekati, no nešto je evidentno, a to je da ako se i ne kandidira sam u svoje ime, već je apsulutno najjači kandidat za potpredsjednika i nezaobilazna težina koju sa sobom nosi znanje, čvrstoća i moralnost. Kako god, od srca mu sretno, ne samo radi podrijetla kojim se i on i ja ponosimo, već radi svih kvaliteta, upravo pobrojanih.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com