Petak, 19 travnja, 2024

LIPOSUKCIJA KANALIZACIJE: Londončani opet začepili cijevi naslagama masti i vlažnih maramica

Must Read

Stanovnicima Londona savjetuje se da ulje za kuhanje i vlažne maramice prestanu bacati u odvode nakon što su vlasti iz jednog dijela gradske kanalizacije uklonile divovsko začepljenje od želatinirane masti impregnirane zbijenim vlažnim maramicama, piše Guardian.

“Fatberg” (Brdo sala) od 11 tona je navodno bio veličine jednog od slavnih autobusa na kat i nanio je štetu veću od pola milijuna eura na kanalizacijskim cijevima ispod Chelsea u zapadnom dijelu britanske prijestolnice.
“Kanalizacija je bila toliko začepljena da nismo imali drugog izbora nego pomalo zamijeniti puno metara cijevi”, rekao je Stephen Hunt, nadzornik održavanja gradskog vodovoda, koji je zadužen za uklanjanje “začepljenja”. 
U zapadnom Londonu ima puno restorana i trgovina hranom koje godišnje proizvode od 32 do 44 milijuna litara ulja za kuhanje, od čega se većina nakon korištenja jednostavno ispere u kanalizaciju.
“Pozivam ljude da razmisle o tome što vreba ispod njihovih nogu”, izjavio je Hunt. “Kada je riječ o rješavanju masnoća – odložite ga – nemojte začepljivati”.
Isto, naravno, vrijedi i za vlažne maramice, piše Guardian.
Inače, ovo nije prvi slučaj “liposukcije kanalizacije” koju je mogao izvesti gradski vodovod. Godine 2013. začepljenje teško 15 tona pronađeno je ispod Kingstona, a lani su radnici četri dana probijali brdo sala dužine 80 metara ispod ulice Shepherds Bush.
Uoči Božića 2014. ista je sudbina zadesila viktorijansku kanalizaciju ispod ulica Regent i Victoria, taman uoči “sezone” pečenih purica, nakon čijeg su pečenja u kanalizaciji završila dva olimpijska bazena ulja.
Godišnje se u Londonu ukloni 80.000 “fatberga”, na što gradski vodovod troši 1,3 milijuna eura – mjesečno!
Guardian|Danas.hr
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GNJIDA IS BACK! Hoće li Mate Granić u koaliciji s “Možemo” postati novi hrvatski premijer?

Kažu da je zlopamtilo i da ga je teško zabolilo Tuđmanovo poniženje kada ga je spremio na godišnji odmor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -