Utorak, 16 travnja, 2024

ZAŠTO SE NJIH DVA TOLIKO VOLE? Erdogan se bogatio na donacijama za BiH

Must Read

Ogromno privatno bogatstvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koje je stekao u posljednja dva desetljeća, najvažniji je faktor u njegovoj poziciji ključnog igrača u turskoj politici, piše ugledni turski list “Today’s Zaman”.

No, indikativno je, kako piše poznati kolumnista Abdulah Bozkurt, da je Erdoanovo bogaćenje počelo dok je bio gradonačelnik Istanbula, i to onda kada se skupljao novac za pomoć Bosni i Hercegovini, u kojoj je bjesnio rat. Bozkurt u tome vidi ključ ogromne financijske moći koja je Erdoanu omogućila meteorski uspon u potpunom ovladavanju turskom politikom.

Davali tendere

– Erdoan i njegova družina političkih islamista iskoristili su rat u Bosni i Hercegovini kao izgovor za skupljanje novca kroz neformalne kanale. Mnogi islamisti priznali su da su dobivali tendere i ugovor s općinskim vlastima dajući mito, a “zarad višeg cilja” – navodi Bozkurt u svom tekstu.

Kada je, kako navodi, Refah stranka zabranjena 1998. godine, Erdogan je nastavio puniti fondove.

– Protiv njega postoji 18 krivičnih prijava za korupciju, koje su podnesene za četiri i pol godine, koliko je bio načelnik Istanbula. Najpoznatiji je skandal „Merdžumek“, u kojem je otkriveno da su milijuni namijenjeni BiH i njenim građanima ukradeni – ističe Bozkurt.

On, kako prenosi Dnevni avaz, pojašnjava da je Erdogan uspostavio paralelni sustav financiranja, putem svojevrsnih crnih fondova koji su punjeni novcem malih i srednjih poduzetnika kojima su davani ugovori s općinskim vlastima.

– Kada je osnovana Partija pravde i razvoja, Erdogan je već imao znatnu sumu novca kojim je pretekao svoje unutarstranačke rivale. Rahmi Mustafa Koc, tada predsjednik najveće turske korporacije „Koc Holding“, izjavio je još 2001. godine da je Erdogan akumulirao milijardu dolara i da neće imati nikakvih problema da napravi političku stranku. Zahvaljujući tom novcu on je dobio izbore i napravio vlast – navodi Bozkurt.

Neovisna istraga

O vezama turskog predsjednika s prikupljanjem donacija za BiH govorilo se i ranije. Ali, posebno je indikativna i čvrsta poslovno-privatna povezanost s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH i zamjenikom predsjednika SDA, čija je obitelj, također, skupljala ogromne svote novca i nakita u Turskoj, za koji nikada nije položen račun u državnim institucijama. Erdogan i danas održava česte susrete s Izetbegovićem, a njihovo poznanstvo i veze datiraju iz perioda o kojem pišu turski mediji.

Bozkurt, također, ističe da će Erdoganovo privatno bogatstvo i sustav crnih fondova morati biti predmet neovisnih istraga, ali vjerojatno tek u posterdoganovskoj eri.
Koliko Erdogan ima milijardi?

Kako navodi tiražni “Zaman”, Erdogan je bogatstvo pretočio u nekretnine, vrijednosne papire i dionice, a keš je prebacio u zemlje kao što su Malezija, Švicarska, Singapur, Katar, Rusija i Iran.

– Nitko pouzdano ne zna koliko Erdogan danas ima. Procjenjuje se, od jedne milijarde dolara najmanje do nekoliko desetina milijardi dolara – piše list./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -