Subota, 20 travnja, 2024

KARAMARKO: BiH se može urediti samo kao decentralizirana, pravna i socijalna država

Must Read

Bosnu i Hercegovinu može se urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima – poručio je predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko u pismu potpore koje je uputio sudionicima današnjeg VI. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora koji se održava u Mostaru.

Karamarko je u pismu, koje je objavljeno na službenim stranicama HNS-a BiH, istaknuo kako Hrvatska kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te da ima pravo reći što misli o položaju Hrvata u BiH, jer, kako je kazao, o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Hrvatske.

”Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH”, kazao je predsjednik HDZ-a RH, koji je mišljenja da je krajnje vrijeme da se započnu ozbiljni razgovori o preustroju BiH.

”Mislim da je došlo vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu, ili, bolje rečeno, nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, istaknuo je Karamarko koji smatra da odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlantskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe.

Stav predsjednika HDZ-a RH potvrdio je i njegov osobni izaslanik te glavni tajnik HDZ-a RH Milijan Brkić koji se obratio kao gost na današnjem VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

DODIK OPLEO PO BOŠNJACIMA: Vi nemate niti jednog stratišta jer ste vi ti koji ste ubijali. Vaše najveće stratište je Bleiburg. Bili ste Ustaše...

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na 13. sjednici Narodne skupštine tog entiteta u BiH. U prvom obraćanju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -