Četvrtak, 28 ožujka, 2024

PROGRESIVNE IRANKE U JAVNOM APELU PUSIĆKI: Podržite naša prava, skinite hidžab!

Must Read
Vesna Pusić u Teheranu

ONLINE pokret kojeg je osnovala iranska novinaraka Masih Alinejad uputio je javni apel svim europskim političarkama da otvoreno progovore o obaveznom nošenju hidžaba u Iranu.

> Michelle otkrila glavu u Saudijskoj Arabiji gdje žene po zakonu moraju biti pokrivene velom

Alinejad je na Facebook stranici grupe s nazivom “Moja skrivena sloboda” (My Stealthy Freedom), na kojoj Iranke objavljuju svoje fotografije bez šalova koje od 1979. godine nalaže islamski zakon, uputila direktan poziv Claudiji Roth i našoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić da prilikom posjeta Iranu ne nose džihab.

“Draga Claudia Roth i draga Vesna Pusić,

Željela bih se obratiti vama i svakoj neiranskoj političarki koja posjećuju Iran s jednostavnim zahtjevom: Kad dužnosnici naših zemalja putuju u vaše zemlje, oni traže da vi poštujete islamske vrijednosti. Oni prigodno izbjegavaju prisustvovati prijemima koje organizirate pod izlikom da se servira alkohol. Ako je to slučaj, zašto vi od njih ne zatražite da poštuju naše ljudske vrijednosti, koje podrazumijevaju pravo izbora?

Ukoliko vi pretpostavljate da je hidžab zakonska obaveza u Iranu, znate li da dužnosnici naše zemlje ne pokazuju nikakvu volju da se pridržavaju zakonskih obaveza pojedinih zapadnih veleposlanstava u Iranu? Jedno od tih pravila je ideja o predočenju fotografije bez džihaba za žene koje traže vize. Iako je obaveza zatražena od veleposlanstava zapadnih vlada u Iranu s gledištem da je to način za propisno identificiranja ženskih tražitelja vize, iranska vlada zabranjuje ženama da veleposlanstvima predaju takve fotografije.

Jeste li čuli da se nedavno održao prosvjed ispred francuskog veleposlanstva u Iranu povezan s politikom francuske vlade o spomenutom pitanju izdavanja viza za žene? Prosvjedi su bili protiv činjenice da francuska vlada ima takve uvjete. Možete li vidjeti da su takvi prosvjedi (koji podupiru džihab) slobodni i nesputani od vlade Irana? Zašto onda vi ne prosvjedujete protiv zakona koji vas obvezuje da nosite džihab tijekom službenih posjeta?

Drage političarke koje putujete u Iran:

Više od trideset godina naše pitanje je cenzurirano od strane iranskih nacionalnih medija. Više od trideset godina je zabranjeno svako propitkivanje povezano s džihabom, čak i našim reporterima i novinarima. Ipak, morali ste čuti od raznih medija u vašim zemljana za Facebook stranicu nazvanu “My Stealthy Freedoms” i morali ste saznati da velik broj žena u Iranu potajice prosvjeduje protiv obaveze nošenja džihaba. Mnoge žene u Iranu žele da se njihov glas čuje kod domicilnih vladinih dužnosnika. Te bi žene trebale imati pravo izbora kad odlučuju što će nositi i ne žele da pitanje tog prava ostane skriveno do kraja njihovih života,” piše Alinejad i poziva političarke da otvoreno pitaju iranske dužnosnike do kada namjeravaju izbjegavati težnju i disidenciju Iranki?

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

Schmidt nameće po ‘Takvimu’

Visoki bh predstavnik Schristian Schmidt donosi zakone uz islamske praznike, najavljuju se dugo očekivane promjene izbornog zakona ‘poslije Bajrama...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com