Petak, 19 travnja, 2024

RAT ZA STARU I OTETU HERCEGOVINU: SDA neće prepustiti Sutorinu ni Dodiku ni Srpskoj!

Must Read

Kako se pitanje arbitraže Sutorine konačno otvorilo i kako je sam Dodik izjavio kako bi mu bilo milo da Srpska iziđe na more u Sarajevu se pojavilo pitanje jel moguće da će političko Sarajevo geografski povećati ozemlje Republike Srpske piše AA.

U SDA-u na to pitanje gledaju sa čuđenjem, budući da o tome nisu ranije mislili, no u DF-u su strogo protiv takve ideje.

Iz samog vrha DF-a kazali su nam da Sutorina nakon povratka matici nikako ne može biti dio Republike Srpske jer je ona “oduvijek pripadala Bosni tj svim građanima Bosne” dok u SDA-u smatraju da Sutorina treba biti dio Federacije BIH.

Na sarajevskim forumima vode se žustre rasprave na ovu temu. Gotovo se i ne dovodi u pitanje sam način na koji bi se Sutorina mogla vratiti u okrilje BIH. “Sutorina može biti samo distrikt pod nadzorom države ili dio FBIH nikako dio Srpske” – piše jedan forumaš.

U Banjaluci opet na takvo rješenje ne gledaju s neodobravanjem, smatrajući da je posve normalno da se Sutorina nakon povratka pripoji Republici Srpskoj kao prirodnom zaleđu.

Član predsjedništva SDA Šemsudin Mehmedović smatra da RS može biti svašta samo ne može biti prirodno zaleđe budući da je nastala neprirodnim putem.

Iz pokreta Hercegovina republika koji na FB ima svoju stranicu, kazali su nam da je sve to što pričaju Banjaluka i Sarajevo glupost i da Sutorina nikada nije pripadala niti Sarajevu niti Banjalluci niti Bosni, te da je oduvijek pripadala isključivo Hercegovini. U ovom radikalnom slobodarskom pokretu zalažu se za obnovu Republike Hercegovine koja bi se trebala protezati sve do Kotora na jugu i Nikšića na Istoku a čiji bi glanvi grad nakon oslobođenja trebao postati Dubrovnik! Ako Dubrovnik ne želi i želi i dalje ostati zaperak u Hrvatskoj bit će Mostar glavni grad kažu.

Na naš mail Vladi Crne Gore, što oni misle o svemu tome rečeno nam je:  “Dogovorite se  prvo što želite pa nam onda pošaljite pitanja, i to na crnogorskom!”

U svakom slučaju ako BIH na međunarodnom sudu dobije pravo na ratnu odštetu od Crne Gore, Crna Gora možda ipak bude prisiljena vratiit Hercegovini znatno veći teritorija od same Sutorine, teritorij  koji  je Hercegovini  oduzet još od Nikšićke puške, kada se Crna Gora okoristila činjenicom da su prvi digli pobunu protiv Turaka pa su spretno u Beču isposlovali proširenje na znatne dijelove Hercegovine za AA kaže povijesničar iz Sarajeva koji je htio ostati anoniman.

U pokretu Dubrovačka republika koji također ima svoju FB stranicu ali koji u Dubrovniku ima tek 15% potpore, sa zanimanjem prate razvoj događaja oko Sutorine. Ne bi imali ništa protiv kažu da postanu glavni grad nove republike te da im je dosadilo biti balast Hrvatskoj od koje imaju daleko dulju državničku tradiciju.

Živko Budimir ovaj put nije davao izjavu. Želi i on kaže ostati anoniman iako nije povjesničar nego tek obični anonimni odbojkaš koji želi anonimno hodati po Mostaru.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

DODIK OPLEO PO BOŠNJACIMA: Vi nemate niti jednog stratišta jer ste vi ti koji ste ubijali. Vaše najveće stratište je Bleiburg. Bili ste Ustaše...

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na 13. sjednici Narodne skupštine tog entiteta u BiH. U prvom obraćanju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -